BERGEN - Leerlingen van groep 7 en 8 van de Driemaster volgen een lesmodule fietsen maken. De lessen zijn onderdeel van het circulair maakonderwijs van de gemeente. De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

Tijdens deze lessen komen de vaardigheden van de doeners goed van pas. Beroepen waarbij handwerk wordt verricht, zijn onmisbaar in de maatschappij. Bij maakonderwijs krijgen deze talenten in de klas aandacht en waardering.

Leerlingen zijn enthousiast, en docenten en schoolleiders zijn positief, omdat ze de praktische leerlingen zien opbloeien. Ook dragen de lessen hun steentje bij aan een duurzame samenleving.

De pilot van het circulair maakonderwijs draait nu op 4 scholen in Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. Binnen deze pilot draaien al modules over textiel en wol. Over andere afvalstromen worden nog modules ontwikkeld. Maakonderwijs hoort bij het thema circulariteit. In een circulaire economie zijn hergebruik, reparatie van producten en consuminderen de norm. Wanneer het lesprogramma definitief is, kunnen alle basisscholen in de gemeente er gebruik van maken.