BERGEN - Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die staat vanaf vandaag, woensdag 17 november, in Bergen aan de Hoflaan. De Safety-safe, zo heet de snelheidsmeter of spaarpaal, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden door geld in de spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag wordt besteed aan een door de bewoners gekozen doel voor de buurt.

De Hoflaan is een 30-km zone, waar door veel weggebruikers te hard wordt gereden. Daarom is de gemeente samen met bewoners het Safety-safetraject gestart.

Lancering Onder grote belangstelling werd de spaarpaal vandaag ‘gelanceerd’ door wethouder Erik Bekkering. Hierbij waren onder andere ook aanwezig Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, leden van de Bewonersvereniging Bergen Centrum en leerlingen van de van Reenenschool uit Bergen.

Wethouder Erik Bekkering: “Samen met de bewoners werken aan verkeersveiligheid in de wijk, dat is het doel van de Safety-safe. Met het belonen van goed gedrag, benaderen we het snelheidsprobleem op een positieve manier. Door mijn rol van ambassadeur Verkeersveiligheid regio Alkmaar juich ik dit soort initiatieven uiteraard van harte toe. We hopen op een mooi resultaat! ”

Hoe werkt de Safety-safe?
Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De Safety-safe staat een maand in de Hoflaan. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt en besteed aan een door de bewoners gekozen doel. De bewoners hebben ervoor gekozen om het gespaarde bedrag te besteden aan een nieuwe speelmogelijkheid voor de kinderen.

Primeur voor gemeente Bergen

De komst van de Safety-safe is een primeur voor de gemeente Bergen. De Safety-safe is echter een beproefd concept, dat eerder succesvol is ingezet in andere Nederlandse en Belgische provincies en gemeenten, onder andere in Noord-Holland. De inzet van de Safety-safe is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Holland. Op www.safety-safe.nl staat meer informatie.