BERGEN - Een jarenlange wens om een glasvezelnetwerk in de gemeente Bergen aan te leggen wordt werkelijkheid. Het college van de gemeente Bergen heeft overeenstemming in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst bereikt met glasvezelexploitant E-Fiber om de gehele gemeente te voorzien van een glasvezelnetwerk. “Een hele mooie service aan onze inwoners, die straks thuis optimaal gebruik kunnen maken van snel internet, en een noodzakelijke oplossing voor al die bedrijven afhankelijk zijn van goed werkende internetverbinding”, aldus wethouder Erik Bekkering.

De nieuwe standaard
Vanuit inwoners was jaren geleden al de oproep om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Initiatiefnemer Jurgen Agne en Vincent Dekker van Bergen Breedband zijn daarom maar wat blij dat het er in Bergen eindelijk van gaat komen: “Snel internet is niet meer weg te denken uit deze huidige tijd waarin zoveel mensen thuis werken, videobellen de nieuwe standaard is, en webshops overuren maken. Dat dat nu, mede door ons initiatief, gelukt is, daar zijn we ontzettend trots op.”

Overal snel internet

Het huidige kopernetwerk heeft bijna de maximumcapaciteit bereikt. Eén van de redenen om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met netwerkbeheerder E-Fiber. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol en houdt vooral toezicht op de werkzaamheden. E-Fiber legt op eigen initiatief en investering het netwerk aan. Binnenkort start E-Fiber met communicatie naar inwoners toe.

Zorgvuldige planning
De aanleg van het netwerk is gepland in het najaar van 2021. Om gebruik te kunnen maken van een glasvezelverbinding worden in de gemeente vijf tot zes vergunningsvrije glasvezelhuisjes geplaatst. Vanuit deze huisjes (ook wel points of presence genoemd) worden de woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. De locatie van deze huisjes moet nog worden bepaald. Daarna begint de aanleg van het netwerk door kabels te leggen in de straten. Wethouder Bekkering heeft alle vertrouwen in het proces: ‘We zorgen voor een zorgvuldige planning zodat een straat hooguit een dag open ligt. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we er gebruik van kunnen maken.”