BERGEN - Vanaf 1 april aanstaande moeten huizenbezitters in de gemeente Bergen die hun woning toeristisch willen verhuren, hun woning registreren. Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten dat huizenbezitters vanaf 2021 hun woning voor een periode van maximaal 63 nachten voor toeristische verhuur beschikbaar mogen stellen. Alle inwoners van de gemeente Bergen die het mogelijk betreft ontvangen een brief hierover.

Permanente bewoning en leefbaarheid
In de gemeente Bergen is een enorm tekort aan woningen. Ongeveer 10 procent van de woningen wordt op dit moment permanent toeristisch verhuurd, terwijl dit eigenlijk niet toegestaan is. Deze permanente toeristische verhuur zorgt ook soms voor overlast voor omwonenden. Het reguleren van de toeristische verhuur kan bijdragen aan de oplossing voor woningschaarste. Er komen op die manier woningen beschikbaar voor permanente bewoning en de leefbaarheid voor de buurt verbetert. Woningeigenaren kunnen straks voor een periode van 63 nachten hun woning toeristisch verhuren

Wethouder Klaas Valkering is blij dat de registratie en melding nu van start kan gaan: “Woningen zijn er om in te wonen. Het is geen verdienmodel voor beleggers van buiten de gemeente zeker niet met de huidige woningschaarste. Omdat de toeristische verhuur toch ook bij het DNA van onze dorpen past, blijft het wel mogelijk om dit beperkt, voor 63 nachten per jaar, te doen. Deze nieuwe regels brengen rust terug op onze woningmarkt en in onze straten met als resultaat meer betaalbare woningen voor onze inwoners en een verbeterde leefbaarheid zonder dat dit ten koste gaat van ons toeristische karakter.”

Samenspraak bewoners Bergen aan Zee en Terrasflat in Egmond aan Zee
De gemeenteraad heeft het college gevraagd in overleg te gaan met de bewoners Bergen aan Zee en de Terrasflat in Egmond aan Zee. In juni verwacht het college helder te hebben hoe de toeristische verhuur voor Bergen aan Zee en de Terrasflat in Egmond aan Zee eruit gaat zien.

Digitaal aanmelden
Via www.bergen-nh.nl/tv kunnen woningeigenaren vanaf 1 april hun woning registreren voor toeristische verhuur. Op deze pagina staan ook de meest gestelde vragen en antwoorden