BERGEN - Vanaf nu biedt de gemeente Bergen een subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of het verwijderen van tegels om plaats te maken voor groen.

Aanpassen aan het klimaat

Er zijn steeds vaker hevige regenbuien en langere periodes van droogte. We passen de inrichting van onze leefomgeving hierop aan. Dat is klimaatadaptatie. Het is belangrijk dat inwoners hieraan meedoen. Door bijvoorbeeld tegels in de tuin te vervangen voor groen. Tweederde van de grond in de gemeente is namelijk van inwoners. Alleen samen kunnen we dus het verschil maken. Met de subsidie klimaatadaptatie ondersteunt de gemeente inwoners bij deze aanpassingen.

Meer groen en meer opvang van water
De subsidie Klimaatadaptieve maatregelen kan worden aangevraagd voor vier verschillende maatregelen:
· Een groen dak of een blauw dak voor het opvangen van water;
· Minder tegels en meer groen in uw tuin;
· Regenwater afkoppelen van het riool;
· Regenwater opvangen en gebruiken in en om het huis.

De subsidie kan voor meerdere maatregelen tegelijk worden aangevraagd.

Aanschaf en aanleg

De subsidie is voor de kosten van de aanschaf en aanleg van de maatregelen. De aanvraag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze staan in de Subsidieregeling Klimaatadaptieve maatregelen en zijn na te lezen op de website http://klimaatplein.bergen-nh.nl/subsidies.

Aanvragen subsidie

De aanvraag voor de subsidie klimaatadaptatie gaat via Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Ga naar http://klimaatplein.bergen-nh.nl/subsidies voor de link naar het aanvraagformulier.