BERGEN/EGMOND/SCHOORL - Het college van burgemeester en wethouders wijst dit jaar tien gebieden aan waar het verboden is om met de komende jaarwisseling vuurwerk af te steken. Het verbod geldt van 31 december 2023 18:00 uur tot 1 januari 2024 02.00 uur. Dit zijn de tijdstippen waarop elders in de gemeente wel vuurwerk mag worden afgestoken. “Er geldt in de gemeente Bergen geen verbod voor het afsteken van vuurwerk door bewoners. Dat mag bijna overal, behalve in en rondom de vuurwerkvrije zones. We willen hiermee op specifieke plaatsen de overlast verminderen die inwoners en dieren van het afsteken van vuurwerk ervaren”, aldus burgemeester Lars Voskuil.


Dit zijn de vuurwerkvrije gebieden in de gemeente Bergen:

- Roode Leeuwplein in Schoorl

- zone van 50 meter rond de Hertenkamp in Bergen Centrum

- zone van 50 meter rond recreatiepark De Woudhoeve Egmond aan den Hoef

- Boonakkersteeg Egmond-Binnnen

- De Krijt Egmond-Binnen

- Kloosterweg Egmond-Binnnen

- Doelen in Egmond-Binnen

- Luilaantje Egmond-Binnen

- Winkelmanplantsoen in Egmond aan Zee

- Pompplein in Egmond aan Zee

Gevoel van onveiligheid

Deze specifieke vuurwerkvrije zones zijn ingesteld op verzoek van inwoners en ondernemers die op deze plaatsen overlast en onveiligheid ervaarden de afgelopen jaren.

Dierenwelzijn

Bij het Winkelmanplantsoen en de Doelen in Egmond-Binnen en ook bij het Luilaantje (nieuwe vuurwerkvrijezone) werd het dierenwelzijn bij eerdere afgelopen jaarwisselingen ernstig aangetast. De Woudhoeve stelde zelf al een aantal jaren geleden een vuurwerkverbod in op het park. Bezoekers komen speciaal naar dit recreatiepark vanwege het vuurwerkverbod op het park.

Vuurwerk afsteken

Op oudejaarsavond mag er tussen 18.00 uur ’s avonds en 02.00 uur ’s nachts vuurwerk worden afgestoken in Nederland. Buiten deze tijden is het overal verboden. “Het afsteken van vuurwerk hoort voor veel mensen bij de oudejaarstraditie. Helaas vallen er door het afsteken elk jaar weer gewonden, soms met zware verwondingen, verminkingen en blijvend letsel. Dat zijn vaak niet degenen die zelf vuurwerk afsteken maar omstanders”, zegt burgemeester Voskuil. “Ik doe een dringend beroep op iedereen om op een verstandige manier met vuurwerk om te gaan, met aandacht voor de eigen veiligheid én de veiligheid van omstanders en dieren. Dan begint 2024 voor iedereen als een gelukkig nieuw jaar!”

Overlast door vuurwerk

Wie overlast van vuurwerk ervaart, kan dit melden bij het speciale meldpunt: tel. 06 54342769, bereikbaar van 23 december t/m 29 december in de avonduren tussen 17.00 en 23.00 uur en op 30 en 31 december tussen 18.00 en 04.00 uur. Of maak er melding van via fixi.nl of in de fixi-app. Bel bij spoed 112