BERGEN - De 11-jarige Tygo Fontijn wordt de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Bergen. Tygo volgt na de zomer de huidige kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker op. Hij woont met zijn moeder in Egmond aan den Hoef en met zijn vader in Egmond-Binnen en zit op basisschool De Windhoek.


In het afgelopen jaar vervulde Sophia de rol van kinderburgemeester met veel enthousiasme. Zij gaat na de zomervakantie naar de middelbare school en draagt daarom het stokje over.

Nieuwe kinderburgemeester
“Het was ook dit jaar weer een erg moeilijke keuze”, zegt burgemeester Lars Voskuil. “Dertien enthousiaste kinderen hadden gereageerd. Een aantal hadden we uitgenodigd voor een gesprek en daarmee hebben we ontzettend leuke en goede gesprekken gevoerd. Ze waren allemaal erg gemotiveerd en hadden goede ideeën om de gemeente Bergen voor kinderen nog beter en leuker te maken.”

Tygo vindt het belangrijk om naar de mening van andere kinderen te luisteren, bijvoorbeeld om te horen hoe zij denken over sporten, pesten en het klimaat. Ook zou hij graag zien dat meer kinderen buitenspelen en bewegen. Met alle ideeën, wensen en meningen van kinderen die de huidige kinderburgemeester Sophia dit jaar nog verzamelt, gaat hij graag aan de slag tijdens zijn ambtstermijn.

Installatie in de gemeenteraad
Na de zomer wordt Tygo officieel geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering. Vanaf dat moment mag hij zich ‘echt’ de kinderburgemeester van de gemeente Bergen noemen. Hij wordt de derde kinderburgemeester van de gemeente Bergen.

Rol kinderburgemeester
Een kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen uit de gemeente; wat vinden kinderen belangrijk en waar vragen ze aandacht voor? Daarnaast is de kinderburgemeester samen met de burgemeester van Bergen aanwezig bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen. “Onze kinderburgemeester is voor mij als burgemeester belangrijk om verbinding te houden met de jeugd”, aldus burgemeester Lars Voskuil.