BERGEN - Sinds de komst van de container voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD) in januari, is de hoeveelheid ingezameld PMD-afval spectaculair toegenomen. En wordt er veel minder restafval aangeboden.

Dit blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal verstrekt door HVC. Zij houden nauwkeurig bij hoeveel er van welk type afval binnenkomt. In de gemeente Bergen werd de afgelopen maanden 212 ton PMD ingezameld: dat is tweeënhalf keer zoveel ten opzichte van vorig jaar, toen inwoners nog geen PMD-container bij huis hadden. Tegelijkertijd is de hoeveelheid restafval met 27% afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Minder restafval is minder kosten

Door het apart inzamelen van PMD, GFT, glas, textiel en papier blijft er veel minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en zorgt ervoor dat de kosten voor afval niet onnodig hoog worden. Want juist het verbranden van al dat restafval kost steeds meer. Dus hoe beter we ons afval scheiden, hoe minder hoog de kosten oplopen. Vanaf 2024 gaan inwoners betalen per keer dat zij hun container met restafval aanbieden. Daarom is het extra belangrijk om nu alvast een goede start te maken met afval scheiden.

Retour

Inwoners die de PMD-container echt niet willen houden, kunnen de container inleveren. Dit kan door voor 1 juni een verzoek in te dienen bij HVC. Zij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur op telefoonnummer: 0800-0700. Andere contactmogelijkheden vindt u op de website hvc groep. Inwoners die van deze mogelijkheid gebruikmaken, kunnen altijd later weer een PMD-container aanvragen. Mogelijk worden er dan wel kosten in rekening gebracht.