BERGEN - De horeca in Nederland mag vanaf 1 juni 12.00 uur weer open. De gemeente Bergen heeft samen met de Koninklijke Horeca Nederland en horecaondernemers gekeken hoe de terrassen coronaproof groter kunnen worden gemaakt. Een aantal ondernemers heeft hiervoor een plan met een verzoek voor uitbreiding ingediend. Dit heeft geleid tot creatieve en unieke plannen. De verruiming geldt tot 20 oktober 2020.

Burgemeester Peter Rehwinkel: “We zijn blij dat de horeca weer kan draaien. We hopen dat we op deze manier de horecaondernemers kunnen helpen iets van hun verloren omzet in te halen. Hiermee kunnen we inwoners en bezoekers veilig verwelkomen. En nu maar hopen op een mooie zomer!”

Aantal voorwaarden voor verruiming
De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Zo moesten de horecaondernemers een verzoek indienen met daarbij een tekening waarop het extra terras is ingetekend en waarop het aantal meters staat dat vrij blijft voor de doorgang voor voetgangers. Zij moeten elkaar en het terras op 1,5 meter kunnen passeren. Het extra terras komt nabij de horecagelegenheid en wordt door de horecagelegenheid zelf schoongehouden.
Het aantal zitplaatsen na uitbreiding hangt af van wat er binnen de goedgekeurde ruimte mogelijk is. Barbecues, buitentaps en dergelijke zijn niet toegestaan. Uiteraard moet de ondernemer voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Het extra terras sluit eerder dan het reguliere terras al om 22.00 uur.

Strandpaviljoens maand langer open
Naast de mogelijkheid van de ruimere (zand)terrassen, mogen de strandpaviljoens die niet al jaarrond open zijn, dit jaar een maand langer open blijven. Dus in plaats van tot 15 oktober, mogen ze tot 15 november openblijven.

Versnelde procedure door de coronacrisis
Normaal gesproken zou een voorstel als dit worden voorbesproken met omwonenden. Omwille van de snelheid was dat nu helaas niet mogelijk. Wel hebben onder andere de politie en brandweer meegekeken.