EGMOND AAN ZEE - Stop geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat is waar de internationale campagne 'Orange te World' voor staat. Ook wij willen hier aandacht voor vragen. Daarom kleurt de vuurtoren in Egmond aan Zee 16 dagen oranje.


Orange the World
Van 25 november t/m 10 december is het ‘Orange the World’. De internationale campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'. Over de hele wereld vinden acties plaats. Die zijn volgens de organisatie UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties, hard nodig. Wereldwijd is aandacht nodig om zo het geweld tegen vrouwen en meisjes te kunnen stoppen. Ook in Nederland krijgt volgens de UN Women 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld.

Vuurtoren van Speijk kleurt 16 dagen oranje
Ook gemeente Bergen vraagt aandacht voor dit probleem. Tijdens de campagne is de vuurtoren in Egmond aan Zee oranje verlicht.

Wethouder Antoine Tromp: “Met het oranje aanschijnen van de van Speijktoren vragen we aandacht voor een groot probleem; geweld tegen vrouwen. Als wethouder ben ik verantwoordelijk voor Veilig Thuis waar geregeld meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling binnen komen. Vrouwen en meisjes zijn als slachtoffers oververtegenwoordigd. Dit soort geweld vindt vaak plaats in de schaduw, in de privésfeer. Daarom schijnen we er nu het licht op. Het is aan ons allemaal om niet weg te kijken en de slachtoffers te steunen. Voor daders is het van belang hun verleden onder ogen te komen en het geweld te staken. De vuurtoren is niet voor niets uitgekozen: het is een baken in het duister voor velen!”

Help melden
Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Maakt u zich als inwoner zorgen om een familielid, vriendin, buurvrouw, collega of klasgenoot? Bel dan voor hulp en advies met organisatie Veilig Thuis, dit kan anoniem. Bel 0800-2000 of chat met Veilig Thuis. Samen maken we het verschil.