GEMEENTE BERGEN - Wist u dat als u een eigen woning hebt, u ook verantwoordelijk bent voor de gasleidingen die onder uw huis lopen? Mocht u voor de komende winter uw CV-ketel laten onderhouden, dan raden we u aan gelijk de gasleidingen te laten controleren.

Roestprobleem
Gas is zeer ontvlambaar en bij slechte gasleidingen kan dit erg gevaarlijke situaties opleveren. Vroeger werden de leidingen bijvoorbeeld lang niet altijd even veilig aangelegd. Er werd vaak gebruik gemaakt van grijs gietijzer, dit materiaal kan bij veroudering gaan roesten. Het is moeilijk te voorspellen of een klein plekje uitgroeit tot een grote roestplek. Dit hangt onder andere af van de omgeving (vocht) en manier van installeren. De roestproblemen komen het meeste voor in de kruipruimte en bij de overgang van kruipruimte naar verwarmde ruimte.

Verouderde gasleidingen versneld vervangen
De netbeheerders hebben een plan gemaakt om de verouderde gasleidingen versneld te vervangen. Gasleidingen die het hoogste risico vormen op scheurtjes, worden als eerste vervangen. Ook wordt er op het moment dat de straat al open ligt voor andere werkzaamheden, direct gekeken of de gasleidingen kunnen worden vervangen. Stedin heeft voor 2030 alle grijs gietijzeren gasleidingen vervangen, voor Liander is dit voor 2040.

Gasleidingen controleren
Voor uw eigen veiligheid en die van de omgeving is het belangrijk om regelmatig de gasleiding te laten controleren. Laat het bijvoorbeeld altijd even meenemen tijdens het jaarlijkse onderhoud van uw CV-ketel. Een erkend installateur kan bekijken welke materialen er in uw huis zijn gebruikt en of deze nog veilig zijn.