BERGEN - 1700 leerlingen van 11 basisscholen uit Bergen starten met het scheiden van plastic, blik en drinkpakken op school. Ook gaan zij hun schoolomgeving schoonhouden door het zwerfafval op te ruimen.

Wethouder Bekkering gaf vandaag samen met een afvaardiging van leerlingen van 7 basisscholen in Bergen het startschot voor dit project.

Voordat de ondertekening plaatsvond, vertelde de wethouder dat hij trots is op deze samenwerking met de scholen en HVC. ‘Maar de leerlingen zijn de helden, want zij gaan naast het afval scheiden, hun schoolomgeving schoonhouden’, aldus wethouder Bekkering. Leerling Johan: ‘ik vind het heel goed dat we afval gaan scheiden want dat is wel beter voor iedereen.’ Mick: ‘Twee derde van het afval is plastic, het is zonde om dit weg te gooien want je kunt er nieuwe dingen van maken. Het opruimen van zwerfafval is de ene keer meer werk dan de andere keer’, vertelt Emma. ‘Het is stom dat mensen afval op straat gooien, maar ik vind ook dat er meer prullenbakken moeten komen op straat.’

Bakken bij scholen
HVC heeft bij de basisscholen bakken voor plastic geplaatst. Onze afvalcoaches hebben de kinderen en docenten voorbereid op hun nieuwe taken en voorlichting gegeven over het project. In maart zijn al de basisscholen De Bosschool en Sint Jozefschool gestart. In september volgen de andere scholen.

Wagen met chauffeur op school
Iedere school start met een bijzondere introductiedag. Hierbij komt een wagen van HVC met chauffeur naar de school toe. Kinderen kunnen bij de wagen kijken en zien hoe deze werkt. Daarbij is ook aandacht voor de dode hoekspiegel en veiligheid. De afvalcoach gaat deze dag alle klassen langs en vertelt over wat er allemaal bij plastic, blik en drinkpakken mag. Maar ook welke nieuwe dingen je kan maken van afval. In dit project wordt er niet alleen afval gescheiden, maar ruimen de scholen ook zwerfafval op in hun eigen omgeving. Dit zorgt er niet alleen voor dat het schoner wordt, maar het leert kinderen ook op jonge leeftijd om verantwoordelijk met hun (zwerf)afval om te gaan.