AMMSTERDAM - In 2020 werd zij: ‘Stoerste Thrillerverkoopster van Nederland’ , Amber Martensen(49) van Boekhandel Thomas in Bergen. En hoe gaat het nu met haar?

Goed, blij dat de boekwinkels weer open zijn. En al viel het festijn als Stoerste boekverkoper midden in de Covid-problematiek, toch gaf het wat leuke dingen extra. Zo is zij door deze benoeming in contact gekomen met het bestuur van Stichting de Gouden Strop. En …als jurylid gevraagd: ‘Om de beste thriller van Nederlandse bodem de komende 2 jaar te beoordelen‘.

Voor het voorzitterschap 2021 tekende Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD). Daarnaast zitten Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent o.a. VN’s Detective & Thrillergids) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent o.a. Hebban.nl) net als vorig jaar ook weer in de jury. Nieuw zijn de twee juryleden Ellis Gielen (gepassioneerd thrillerverkoopster bij boekhandel Stevens in Hoofddorp) en dan nu Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’, van boekhandel Thomas in Bergen NH).

Deze jury zal zowel de winnaar van de Gouden Strop voor het beste spannende boek bepalen, als van de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. Van alle ingezonden boeken 2020/2021, door de uitgevers ingebracht, moet alles gelezen worden en een verslag over gemaakt worden. Deze jury heeft heel wat werk te doen. “Maar lezen is zo leuk!”, aldus Amber. Dit jaar kwamen de juryleden met zoomvergaderingen bij elkaar. De boeken die meedoen zijn voor 1 maart 2021 nieuw op de markt verschenen. Een derde deel dat meedoet is door vrouwen geschreven.

In 2020 werd de Belgische schrijver Dominique Biebau met ‘Russisch voor beginners’ de winnaar van de Gouden Strop. Naar verwachting wordt de shortlist van de Gouden Strop nu snel bekendgemaakt – de Schaduwprijs kent geen shortlist. Ongeveer 4 weken daarna volgt de bekendmaking van de winnaars van de Gouden Strop en Schaduwprijs van dit jaar.