EGMOND AAN DEN HOEF - De 21-jarige Sebas Groot uit Egmond aan den Hoef mag zich de beste amateur-kunstschilder van Nederland noemen. De student Kunstgeschiedenis kreeg die titel van de jury van het tv-programma Project Rembrandt.

In die schilderwedstrijd streden de afgelopen weken kandidaten om de titel. Vanavond was op NPO 1 de ontknoping te zien. De winst ging voorbij aan de neus van de andere finalisten Suzana Jovanovic (44), Ruben Lopulalan (34) en Nard Kwast (45).

In de wedstrijd moesten de deelnemers met verschillende opdrachten laten zien wat ze aan talent in huis hebben. Zo moesten ze bijvoorbeeld portretten schilderen van André van Duin en Louis van Gaal. De deelnemers werden gecoacht door ontwerper Jaap Godrie en kunstenares Iris Frederix. Annechien Steenhuizen presenteerde Project Rembrandt.

Onder de indruk
De laatste aflevering speelde zich af in het Rijksmuseum in Amsterdam. Winnaar Groot mag in dat museum exposeren. Juryleden Pieter Roelofs en Lita Cabellut waren onder de indruk van 'Een vallend boek' van Sebas. Ook zijn ze 'verbluft' door de groei die hij gedurende het programma doormaakte.

De winnaar reageert op Facebook uitgelaten op zijn winst. "Wat een eer om uitgeroepen te zijn tot winnaar van project Rembrandt! Dit had ik nooit durven dromen!" Hij laat nog weten heel dankbaar te zijn.