BERGEN AAN ZEE - Een van de meest bijzondere dorpjes in Nederland met een aparte ontstaansgeschiedenis is Bergen aan Zee. Maar wordt er bij nieuwbouw wel opgelet?

Als een leek kijkt naar de nieuwbouw in Bergen/Bergen aan Zee dan vraagt hij/zij zich af of er wel een bouwcommissie en of een schoonheidscommissie daar gaat over nieuwbouw/verbouwingen.

Waarom? Een verbrand pand daar in Bergen aan Zee wordt na jaren weer opgeknapt en hersteld. Een bijzonder pand door de vorm. Een pand waar de beroemde Milly Scott zou hebben gewoond, als eerste donkere vrouw met eigen huis aldaar…

Nu terwijl dit pand zijn bijzondere halfronde vorm weer terugkreeg, bleek er in het zelfde straatje tegenover het huis ook een vergunning afgegeven te zijn… Gevolg: twee botsende bouwen, waarbij het uitzicht van de een wegvalt, en het architectonische hoogstandje nu overschaduwd wordt door een groot ‘nieuwbouw’ huis!

Men hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat daar iets raars gebeurd. Op dure bouwgrond wordt er blijkbaar niet gekeken wat er met zichtlijnen gebeurd en meer. De Gemeente Bergen en zijn ambtenaren hebben hier blijkbaar zitten slapen en.. de eigenaren van het halfronde gebouw blijkbaar ook!

Want als hier bezwaar zou zijn aangetekend, op tijd, dan had hier toch een compromis uit dienen te komen. Al eerder viel het op dat de Gemeente Bergen, waar ook Bergen aan Zee onder valt, ook in het dorp Bergen zelf, niet stilstaat bij bijzondere objecten. Een oorspronkelijk huis bij het van Rhenenpark is al gesloopt voor een modern groter huis en een ander beeldbepalend huis staat nu ook op de nominatie van..sloop!

Tijd dus om een schoonheidscommissie invloed te geven, die niet alleen suggesties aandraagt, maar die invloed kan en mag uitoefenen…op bouwaanvragen! En waar naar geluisterd dient te worden door de politiek!