BERGEN - Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt ze mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden.

Beste Wills: Mijn vrouw is de afgelopen jaren steeds slordiger geworden. Overal laat ze kleren en rommel slingeren, vuile vaat op het aanrecht staan en dan zwijg ik nog over al haar half-afgemaakte ‘projecten’. Ik maak schoon en ruim op, maar ben in toenemende mate pissig dat ze ‘t zo laat oplopen en er ondertussen met haar vriendinnen vandoor gaat. Als ik er over begin, zegt ze dat ik een control freak ben, dat ze volwassen is en kan doen wat ze wil. Dus nu doe ik alleen mijn eigen was en verbijt mijn ergernis, terwijl ik zo goed en kwaad als het gaat het huis netjes houdt. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan? We zijn vijftien jaar samen, maar ik ben nu op het punt aangeland dat ik om me heen kijk naar een eigen woning.

Beste Poetser-tegen-wil en-dank: Inderdaad, ze is volwassen en mag doen wat ze wil, zelfs haar relatie vergiftigen. Maar als iemand die voorheen netjes was opeens verandert, kan dat een indicatie zijn van een depressie of iets anders. Op dit moment praten jullie niet lekker met elkaar, er is vooral ruzie over de rommel. Misschien kun je het gesprek aangaan met een andere insteek. In plaats van: “Zou je voor één keer de schaar terug in de la willen leggen” eens vragen: “Wat is er met je aan de hand? Het lijkt wel alsof je nergens meer om geeft.” Uit de manier waarop ze tegen jou te keer gaat, spreekt immers duidelijk onvrede. Is zij bereid een echte dialoog met je aan te gaan, wil ook zij de relatie verbeteren? Zou ze relatietherapie willen overwegen om jou ervan te weerhouden apart te gaan wonen? Kortom, hoogste tijd om schoon schip te maken.

Wil je meer info? Kijk dan even op https://beter-samen.nl