BERGEN - Niet een aantal, maar alle stranden van de gemeente Bergen hebben dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag gekregen. Dit internationale kwaliteitskeurmerk wordt toegekend aan stranden die veilig, schoon en duurzaam zijn. Elk jaar wordt aan de hand van controles opnieuw bekeken of de stranden van Egmond-Binnen, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee en Camperduin aan de eisen van milieu, veiligheid en toegankelijkheid voldoen.

De jaarlijkse landelijke uitreiking gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. De locaties krijgen de vlag opgestuurd.

‘Kroon op het werk’
“Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk; dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze stranden ‘Blauwe Vlag-waardig’ vindt”, zegt wethouder Erik Bekkering. “We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke speerpunten zijn. Samen met de ondernemers, reddingsbrigades en de firma Gul is er dit jaar weer hard gewerkt om de Blauwe Vlag te krijgen.”

Veilig en schoon
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijkse zijn er controles om te zien of nog aan de vereisten wordt voldaan.Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.