BERGEN - Theatermaker Maya Link kondigt gasten en onderwerpen aan uit de wereld van kunst en cultuur in de nieuwe serie afleveringen van Cultureel Bergen. We nemen een kijkje achter de schermen bij makers en organisatoren en tonen verhalen en initiatieven in een ca. 25 minuten durend programma.


In aflevering 12 is Cultureel Bergen te gast in hartje Bergen bij Art Gallery Tha Banque , waar presentatrice Maya Link spreekt met beeldenmaker Judith van Lunsen (Xerxa) over haar passie voor kunst en galerie.

Andere onderwerpen zijn:
Een reportage met Maria Smook die het verhaal vertelt over Huize Glory , ook wel Villa Russenduin genoemd. Dit markante gebouw met prachtig zicht over zee was voor die tijd in 1917 een hypermoderne woning waar de toenmalige eigenaar, August Jansen, vanwege zijn plotseling overlijden nooit heeft gewoond. Menig bewoner uit Bergen beweerde dat het er spookte, ook vanwege de vele Russen die in dit duin begraven liggen. Totdat het een nieuwe bestemming kreeg, namelijk als bio-vakantie oord…

Sancti Adelberti uit Egmond waar heerlijk biologisch bier wordt gebrouwen, met het water en lindebloesem vanuit de Adelbertus Akker. Tot 1572 werd er in Egmond bier gebrouwen, Sancti Adelberti zet deze oude traditie voort en produceert 200.000 liter speciaal bier per jaar.

Op de BSG (Bergense Scholengemeenschap) worden jonge getalenteerde leerlingen extra gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen om ontdekt te worden door de kunstwereld. Zij laten ons hun werk zien.

Een rondje met architect en bouwhistoricus Rob de Vries langs opmerkelijke gebouwen in gemeente Bergen met in deze uitzending: de Zuilenhof; voormalige herberg aan de oudste weg van Bergen. Hij vertelt over de herkomst van vele bouwelementen, onder anderen uit de Korenbeurs van Amsterdam en de eigenaar, familie Maschmeijer.

Cultureel Bergen wordt mogelijk gemaakt door gemeente Bergen en is een initiatief van het Cultureel Bergens Platform.

De regie van Cultureel Bergen is in handen van Marcus van Hoorn. Redactie en productie worden verzorgd door Hans Langeree, Sies Vrasdonk, Monique van Zelst en Martina Koolwijk en andere leden van het Cultureel Bergens Platform.

Het Cultureel Bergens Platform wordt gevormd door 13 organisaties in gemeente Bergen die zich inzetten voor een levendig kunst- en cultuurklimaat in Bergen. Dat zijn Abdij van Egmond, Bibliotheek Kennemerwaard, Cinebergen, KCB, Kranenburgh/Sterkenhuis, Kunst10Daagse, Stichting Los Zand, Slotkwartier/culturele instellingen Egmond, Erfgoedplatform BES, International Holland Music Sessions (IHMS), Woodlands Festival, VVV Hart van Noord-Holland, SchoK.