BERGEN - Theatermaker Maya Link kondigt nieuwe gasten en onderwerpen aan uit de wereld van kunst en cultuur in de nieuwe serie aflevering van Cultureel Bergen. We nemen een kijkje achter de schermen bij makers en organisatoren en tonen nieuwe initiatieven in een ca. 25 minuten durend programma.

In aflevering 10 is Cultureel Bergen te gast bij de Bibliotheek in Bergen, waar presentatrice Maya Link spreekt met Sebastiaan Groot, beeldend kunstenaar en winnaar van Project Rembrandt 2019 over zijn ambitie om deze tijd in zijn schilderijen te verbeelden.

Andere onderwerpen zijn:
Cultuurcoaches aan het werk. Een kijkje op de Bosschool waar kinderen na het zien van kunstwerken op de tentoonstelling Lucht in Museum Kranenburgh onder leiding van docent Angela de Vries dansen.

Verder is Cultureel Bergen te gast bij beeldend kunstenaar Gigja Reynisdottir; een in Bergen woonachtige kunstenaar uit Ijsland. Zij vertelt over haar fascinatie voor bladeren en verval; geinspireerd door de natuur en natuurlijke vormen.

Rob de Vries (architect en bouwhistoricus) neemt ons in zijn Rondje met Rob mee naar de oude melkfabriek De verwachting in Schoorl uit 1906. Vroeger waren er 250 van dit soort melkfabrieken in Noord-Holland waar boeren in de vorige eeuw hun melk brachten en waar vervolgens boter en karnemelk gemaakt werd.

In de speciale rubriek Contrasten is speelt celliste Irene van de Heuvel in de polder bij de Phillistijnse molen de sterren van de hemel. Contrasten is een nieuwe rubriek waarin uitvoerende musici uit Bergen op een iconische locatie in bossen, duinen, polderlandschap en aan zee hun favoriete muziek maken.

Cultureel Bergen wordt mogelijk gemaakt door gemeente Bergen en is een initiatief van het Cultureel Bergens Platform.

De regie van Cultureel Bergen is in handen van Marcus van Hoorn. Redactie en productie worden verzorgd door Hans Langeree, Sies Vrasdonk, Monique van Zelst en Martina Koolwijk en andere leden van het Cultureel Bergens Platform.

Het Cultureel Bergens Platform wordt gevormd door 13 organisaties in gemeente Bergen die zich inzetten voor een levendig kunst- en cultuurklimaat in Bergen. Dat zijn Abdij van Egmond, Bibliotheek Kennemerwaard, Cinebergen, KCB, Kranenburgh/Sterkenhuis, Kunst10Daagse, Stichting Los Zand, Slotkwartier/culturele instellingen Egmond, Erfgoedplatform BES, International Holland Music Sessions (IHMS), Woodlands Festival, VVV Hart van Noord-Holland, SchoK.