BERGEN AAN ZEE - Er zijn mensen die de vrije Hemelvaartsdag gebruiken om eens lekker uit te slapen. Sommigen staan juist voor dag en dauw op om te gaan dauwtrappen.
Hoe oud de traditie van dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik teruggaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw vooral op bepaalde dagen een magische en genezende kracht. Het dauwtrappen was waarschijnlijk één van die Meifeesten van de Germanen. De opkomst van het nieuwe leven in de natuur werd gevierd.


Op donderdag 26 mei wordt een dauwtrapwandeling gehouden vanaf de Schaapskooi in Bergen. IVN Natuurgidsen gaan op zoek naar vroege vogels, voorjaarsplanten, mooie doorkijkjes en wat de natuur op dit „vroege” uur nog meer voor moois heeft te bieden. Op een mooi plekje in de duinen gaan we ontbijten met krentenbollen en chocolademelk. Misschien wel vergezeld door een nachtegaal?

Aan het eind van de wandeling komen we tussen 9 en 9.30 uur terug bij de Schaapskooi.
De start is om 7 uur bij de Schaapskooi aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee (tegenover de Franschman en gemakkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats “Uilenvangersweg”).
De kosten zijn 7,50 euro pp. Incl. ontbijt.