BERGEN AAN ZEE - Op zaterdag 20 augustus 2022 vindt de eerste North Sea Coastal Cup plaats in Bergen aan Zee. De North Sea Coastal Cup is een roeiwedstrijd op zee voor coastal skiffs en dubbelvieren over 4 tot 6 km. De inschrijving is inmiddels gesloten. Een van de organiserende roeiverenigingen is de Alkmaarse ARZV. De vereniging doet met 3 ploegen mee met de wedstrijd.

Op 20 augustus zal om 16.00 uur Burgemeester Voskuil (Bergen) de prijsuitreiking doen.

De coastal races tonen gelijkenissen met zeilwedstrijden, maar dan voor roeiboten. Maximaal twintig boten liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen, om de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen op de overige kilometers – vier in totaal – nog zes boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

Het samenspel tussen boten en de omstandigheden op het water geven een extra dimensie aan het roeien, waarmee de eerste North Sea Coastal Cup ook voor toeschouwers een spektakel belooft te worden. “Coastal roeien is internationaal een snelgroeiende wedstrijdsport met diverse wedstrijden op zee. Als Nederland watersportland kunnen we natuurlijk niet achterblijven. We kijken er naar uit om enthousiaste coastal roeiers uit binnen- en buitenland de strijd met elkaar aan te zien gaan tijdens deze eerste North Sea Coastal Cup”, aldus Harald Kruidhof, commissielid coastal van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB).


Coastal roeien als Olympische sport?
Coastal roeien staat hoog op de prioriteitenlijst van de internationale roeifederatie/World Rowing. Zo zijn de coastal skiff en dubbeltwee genomineerd om opgenomen te worden in het Olympisch programma.

Programma
Het programma voor zaterdag 20 augustus met verschillende tijdsvakken voor dames en heren skiffs, en voor dames, heren, en gemixte gestuurde viertjes wordt woensdag 17 augustus bekend gemaakt en gepubliceerd op www.northseacoastalcup.nl.

De wedstrijd start om 9.00 uur en zal, met een lunchpauze, bestaan uit 5 heats van een uur.

Over North Sea Coastal Cup
De North Sea Coastal Cup is een wedstrijd voor coastal roeiers uit binnen- en buitenland en wordt jaarlijks georganiseerd door KAR&ZV 'De Hoop', Alkmaarsche Roei & Zeil Vereniging (ARZV), KNZ&RV en KR&ZV Het Spaarne. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de (KNRB). Voor meer informatie, zie: https: www.northseacoastalcup.nl