ZEIST - Van 15 tot 21 april organiseert Nederland de 9e editie van de Europese Wiskunde Olympiade voor meisjes. Niet – zoals oorspronkelijk gepland – in Egmond aan Zee, maar grotendeels online. De deelneemsters, ruim 200 meiden van 13 tot 18 jaar oud uit meer dan 50 landen, zullen elk in hun eigen land aan de opgaven van de wedstrijd werken. Daarnaast kunnen de meiden gedurende de week meedoen aan allerlei online wiskundige activiteiten, zoals puzzels, lezingen en een pubquiz.

Deze European Girls' Mathematical Olympiad (EGMO) is in het leven geroepen om meer meisjes te stimuleren hun wiskundig talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. De EGMO biedt deze meiden niet alleen de gelegenheid om op internationaal wedstrijdniveau te excelleren, maar ook om andere meiden met een talent voor wiskunde te ontmoeten. Zowel de wedstrijd als deze ontmoetingen kunnen eraan bijdragen dat deze meiden hun wiskundetalent verder zullen ontwikkelen en bijvoorbeeld een studierichting in de bètawetenschappen zullen kiezen.


Door de coronacrisis is het fysieke evenement, dat plaats zou vinden in Egmond aan Zee, afgelast. Om de ruim 200 geplaatste deelneemsters toch de wedstrijdervaring te bieden, heeft de organisatie besloten de EGMO virtueel plaats te laten vinden. Organisator Quintijn Puite: "We willen de deelneemsters in deze tijd, waarin een groot deel van hen noodgedwongen thuis zit, toch de wedstrijd bieden waarop ze zich hadden voorbereid. Het geeft hun, en ook ons als organisatie, een lichtpunt om naar uit te kijken." Deelneemsters zullen in hun eigen land gedurende twee wedstrijddagen aan zes pittige wiskundeopgaven werken. Daarnaast zal via een speciaal ontwikkelde app gedurende de week een scala aan wiskundige activiteiten worden aangeboden waarin de deelneemsters elkaar virtueel kunnen ontmoeten, zoals een pubquiz, lezingen en een forum om te discussiëren over de wedstrijdopgaven en andere wiskundige puzzels.

Wie benieuwd is naar de opgaven waar deze meiden hun tanden in zetten, kan zelf ook een poging wagen. De opgaven en uitwerkingen zijn vanaf zondag 19 april beschikbaar via www.egmo2020.nl. Gedurende de week zal de EGMO te volgen zijn via social media, waar interviews met deelneemsters, puzzels en wiskundige wetenswaardigheden zullen worden gedeeld. De virtuele EGMO wordt georganiseerd vanuit Stichting Nederlandse Wiskunde Olympiade, door een team van 40 organisatoren. Hoofdsponsor van EGMO 2020 is ING, naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De overige sponsors zijn Optiver, G-Research, IBM SPSS Fund Jacqueline Meulman, Universiteit Leiden, ASML, Diamant, STAR-cluster en W&I Outreach, en verder nog Jane Street, Spinoza Fund Aad van der Vaart, Cito, Freudenthal Instituut, Keylane, NVvW, NDNS+ en St. Michaël College.