BERGEN - Tijdens het spoeddebat over toezeggingen over woningen aan Bergenaren van wethouder Klaas Valkering is een motie van wantrouwen door GroenLinks tegen hem ingediend. Een meerderheid van de raad durfde echter hier gisteravond geen besluit over te nemen en wil de aankomende week eerst met de wethouder in gesprek gaan. De motie blijft dus vooralsnog als een zwaard van Damocles boven hem hangen.

De wethouder ging afgelopen donderdagavond diep door het stof, Waar de wethouder eerder aangaf dat het ministerie een ‘weeffout’ in de huidige wetgeving had gemaakt, bood hij zijn excuses aan: “De inwoners die aangaven dat het niet kon, hebben gelijk gekregen. Dat geef ik toe. Met de beste bedoelingen heb ik iets geprobeerd wat niet kan.”

In de marathonvergadering die bijna vier uur durende en waarin meerdere keren werd geschorst, bleek het CDA te overwegen haar wethouder terug te trekken, maar deed dat uiteindelijk niet.

Eerder op de avond sprak een zeer geëmotioneerde Meis de Jongh, fractievoorzitter van de VVD, de wens uit om pas op 4 november over de motie te stemmen. In tranen zei ze dat ze grote zorgen heeft over het ‘afbrokkelende vertrouwen’ van de inwoners in het bestuur.

De kortgeleden benoemde burgemeester Lars Voskuil vatte de vergadering samen als ‘een bewogen en emotionele avond’ en raadde de aanwezigen aan om komende week de tijd te nemen alles te laten bezinken.