BERGEN - Wie mooie dingen wil zien kan nu naar Museum Kranenburgh in Bergen NH gaan; |”Die Brücke” laat een mooi klein overzicht van werken van een kunstenaarsgroep van begin 20ste eeuw zien.


Een tentoonstelling rondom zes belangrijke pioniers van het Duitse Expressionisme, de stroming die aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudde. En “dichter naar de oorsprong van de mens”, wilde gaan.

De naam 'Die Brücke' (de brug) is bedacht door Karl Schmidt-Rottluff en waarschijnlijk ontleend aan het boek ‘Also sprach Zarathustra’ (1883-1885) van Friedrich Nietzsche, waarin de brug een overgang tussen oud en nieuw - traditie en toekomst - symboliseert.

Voor deze tentoonstelling rond zes prominente kunstenaars van Die Brücke is een keuze gemaakt uit de collectie van het Lehmbruck-Museum in Duisburg (Dld). De namen van de kunstenaars met werk die te zien zijn van Die Brücke: Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller, Emil Nolde, Max Pechstein en Karl Schmidt Rottluff zijn voor langere of kortere tijd aan Die Brücke verbonden geweest en waren vooral actief in en om Dresden en Berlijn

De werken tonen de expressiviteit, spontaniteit en thematiek die de kunstenaars van Die Brücke met elkaar delen. “Ze schilderen in een expressionistische beeldtaal die in de eerste decennia van de twintigste eeuw over Europa uitwaaiert, óók naar Bergen.” Zegt de websie van Kranenburgh

De specifieke kleuren van de Bergsche School (1915 en 1925) duiken op in enkele gekozen schilderijen… Of heeft de Bergsche School zijn oorsprong wellicht door het contact met Die Brücke(1905-1913)?

Wie de prachtige teksten bij de tentoonstelling leest, vraagt zich af hoe verheven de kunstenaars zich als kunstenaar en hun werk zagen. Want het zijn niet de minste teksten. De werken laten de invloed van nieuwe stromingen zien. de vrije hand naar abstract, de eerste streken naar kubisme, en toch spreken we pas over de tijd rond 1900.

Meer zien en horen; Hier Directeur Mariette Dölle over Die Brücke