SCHOORL - Op zaterdag 25 en zondag 26 januari genoten ruim 13 duizend wandelaars van de prachtige natuur in de omgeving van Egmond aan Zee. Gedurende twee dagen liepen de wandelaars over 10,5 of 21,1 km langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat. Organisator Le Champion start het nieuwe wandeljaar traditiegetrouw met de prachtige Egmond Wandel Marathon, welke natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland trekt.

Wandelaars hebben op zaterdag genoten van prima wandelweer. De dag begon koud, maar eenmaal in beweging was dit geen enkel probleem. Zondag begon de dag ook frisjes, maar rond het middaguur liet zelfs het zonnetje zich zien. Een perfect weekend om te wandelen dus. Sporthal De Watertoren was twee dagen het decor van enorme gezelligheid. Zoals elk jaar werd er veel gedanst en geroeid.

Duurzaamheid
De Egmond Wandel Marathon staat bekend duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan. Dit jaar zijn hier weer nieuwe stappen in gezet. Deelnemers hebben bij inschrijving een wandelshirt kunnen bestellen dat gemaakt is van gerecyclede petflessen, waarbij 6 petflessen van de vuilnisbelt worden weggehouden per bestelling. Uiteindelijk hebben er 3.500 petflessen een nieuw leven gekregen. Ook werden er Fuse Bottles verkocht op de startlocatie, welke gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal. Wandelaars konden onderweg hun bidons vullen bij enkele watertappunten, geplaatst door PWN. Deelnemers zijn opgeroepen zwerfafval mee te nemen van het strand en uit de duinen en dit in te leveren bij de finishlocatie. Dit is goed opgepakt door de wandelaars, honderden deelnemers zijn langsgegaan bij de stand van Gejut in de sporthal voor informatie of om zwerfafval in te leveren. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor de gevolgen van zwerfafval voor de natuur.

Bij de inschrijving kon men kiezen tussen één of twee dagen wandelen. De Noordroute ging richting Bergen aan Zee en de Zuidroute richting Castricum aan Zee. Beide routes waren nagenoeg even geliefd onder de deelnemers, die onderweg veel hebben genoten van de fijne natuur. De grote grazers in het Noordhollands Duinreservaat lieten zich ook met enige regelmaat zien.

Heerlijk wandelweekend
Eventmanager Jeroen Wouda kijkt terug op een geslaagde editie. ''Het was een heerlijk winters wandelweekend. De dagen begonnen redelijk fris, waardoor de deelnemers zich warm moesten wandelen. Een speciaal dankwoord voor de vrijwilligers, zij hebben zich wel echt moeten kleden tegen de kou. Dankzij hen kunnen we zo'n mooi wandelevenement blijven organiseren. Verder zijn we zeer tevreden dat de wandelaars zich weer hebben ingezet om zwerfafval op te pakken onderweg en dit in de containers te dumpen of hebben ingeleverd bij Gejut. Zo laten we de omgeving schoner achter dan dat we het aantroffen, dat doen we in samenwerking met de wandelaars en dat voelt erg goed. ''

Noordhollands Duinreservaat
PWN is sinds dit jaar het nieuwe goede doel van de Egmond Wandel Marathon. Ieder jaar kunnen deelnemers bij de inschrijving een vrijwillige bijdrage doen. PWN gebruikt het bedrag ten behoeve van de vogels in het Noordhollands Duinreservaat. Manager Raymond Duindam nam de cheque in ontvangst namens het Noordhollands Duinreservaat. In totaal is er maar liefst € 12.751 euro opgehaald voor dit prachtige goede doel.

De 18e editie van de Egmond Wandel Marathon vindt plaats op 23 en 24 januari 2021. Kijk voor meer informatie en foto's op www.facebook.com/egmondwandelmarathon en www.egmondwandelmarathon.nl.