BERGEN - E-Fiber is gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Bergen. De komende periode komt buurt voor buurt, straat voor straat, de hele gemeente aan de beurt. Voor veel inwoners is dit een zeer welkome ontwikkeling. De eerste glasvezelabonnementen zijn al afgesloten.


Glasvezel speelt in op onze groeiende vraag naar data, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Wethouder Antoine Tromp: "Het is belangrijk dat er hogere snelheden gehaald kunnen worden op het net. Wij zijn blij met de komst van glasvezel in Bergen. En dat E-Fiber dit in de dorpen én ook overal buiten de dorpen aanlegt." Bewonersinitiatief Bergen Breedband heeft zich hier jaren voor beijverd. Medeoprichter Vincent Dekker: "Steeds meer gemeenten hebben glasvezel. Daar wil je bij horen om te zorgen dat jouw bedrijfsleven dezelfde internetsnelheid kan halen als de concurrentie elders, dat mensen goede zorg op afstand kunnen krijgen, dat je thuis goed beeld op tv hebt. Dat er voor leerlingen goede verbinding is tussen thuis en school, maar ook van school uit naar de rest van de wereld. Dat hoort gewoon bij het moderne leven."

Glasvezel onmisbaar

Overal in de gemeente kijken bewoners uit naar een echt snelle aansluiting. Zoals Herman Frima, die in het buitengebied woont: "De kinderen moeten schoolwerk kunnen doen, televisie kijken en gewoon internetten. Mijn vrouw moet thuis kunnen inloggen op haar werk. Voor mijn werk in het ziekenhuis is een goede verbinding ook ontzettend belangrijk: dat ik uitslagen kan zien, foto's kan bekijken en dingen kan voorbereiden. Je kan niet meer om glasvezel heen." Marcel Wiegers uit Egmond aan den Hoef sluit zich hierbij aan. "Alle programma's van mijn administratiekantoor draaien tegenwoordig in de cloud. Dan is een snelle en goede verbinding essentieel. Nu zit er vertraging op de lijn bij het uploaden. Het is echt tijd voor een moderne, hippe verbinding die zeker 50 jaar meegaat. Als die er straks ligt, kan ik bijvoorbeeld vanuit huis back-ups maken. Dat lukt nu niet; de verbinding is er gewoon niet snel genoeg voor."

Eerst abonnement

Alle inwoners die voor of tijdens de aanleg een glasvezelabonnement afsluiten, krijgen kosteloos een glasvezelaansluiting in huis. Jelle Hopman uit Egmond-Binnen, was de eerste in de gemeente die dit deed. "In mijn vorige woonplaats Heiloo had ik al glasvezel", zegt hij. "Het is gewoon veel beter. Je kunt met meerdere mensen gamen in huis, Netflix kijken en muziek luisteren en dat allemaal tegelijk. Vooral met gamen merk je dat: games zijn van steeds hogere kwaliteit – dus zwaarder – en je wil tóch winnen. Dan is glasvezel echt de gamechanger."

Ruime keuze

Het netwerk van E-Fiber is een open netwerk waarop alle providers welkom zijn om hun internetdiensten aan te bieden. Inwoners kiezen eenvoudig via e-fiber.nl/bergen-nh uit pakketten van acht partijen, elk met een kosteloze overstapservice. Hier is ook actuele informatie te vinden over de aanleg van het netwerk.

Over E-Fiber

E-Fiber is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van glasvezel. E-Fiber vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op snel en betrouwbaar internet. Waar je ook woont, in een stad, dorp of buitengebied. Daarom investeert E-Fiber in infrastructuur, innovatie, techniek én in mensen.