EGMOND AAN DEN HOEF - Kunstenaar en ondernemer Bas van Nieuwburg- Bedaux houdt tijdens de afgelaste Kunst10Daagse in Bergen van vrijdag 9 tot en met zondag 18 oktober toch open huis. In zijn ambachtelijke houtwerkplaats en atelier aan het Wiertdijkje 5 kunnen geïnteresseerden dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur kennismaken met ‘Boomkisten’: duurzame uitvaartkisten. ,,Deze kisten zijn ambachtelijk vervaardigd, zodat de structuur van de boom, bast en noesten zichtbaar blijven. Uniek is dat ook familieleden en nabestaanden in mijn atelier samen een kist, baar of urn kunnen maken voor een dierbare, zodat afscheid nemen tastbaar en nog persoonlijker wordt.’’

De Kunst10Daagse is weliswaar afgelast, Bas van Nieuwburg- Bedaux houdt toch open huis aan het Wiertdijkje 5. ,,Inderdaad op persoonlijke titel. Met in achtneming van de RIVM-richtlijnen en de maatregelen van het kabinet, is het voor ons mogelijk om van 9 tot en met 18 oktober veilig open huis te houden aan het Wiertdijkje.’’

‘Samen een boomkist maken, helpt bij de verwerking’

Afscheid nemen, is een kunst. ,,Samen een kist maken, bekleden en personaliseren, draagt bij aan een mooi persoonlijk afscheid en helpt bij de verwerking’’, weet kunstenaar Bas van Nieuwburg. Sinds 2011 maakt Van Nieuwburg kisten voor bekenden. Door de toenemende vraag is hij uitgeweken naar het Wiertdijkje tussen Egmond en Bergen, waar hij de koestal van Jan en Lia Zwakman eigenhandig ombouwde tot houtatelier. Hier laat hij zien hoe hij werkt, wat hij maakt en wat hij voor anderen kan betekenen. ,,Hier maak ik nu onder meer de duurzame uitvaartkisten: de zogenoemde Boomkisten. Er wordt getimmerd, geschaafd en geschuurd en de binnenzijde van de kist kan worden afgewerkt met de bijzondere Mutuba Wade uit Uganda of met heerlijke zachte wol van de schapen van Landschapsbeheer Rinnegom. Soms hebben mensen twee linkerhanden, anderen zijn heel handig. Ik begeleid ze waar nodig. Hoe dan ook is het resultaat altijd weer een prachtige en persoonlijke kist.”

‘Voor elke gemaakte kist, planten we een boom terug’
Van Nieuwburg houdt van de natuur, duurzaamheid en circulariteit. ,,Mijn houtatelier ligt in de natuurrijke omgeving tussen Egmond en Bergen. Ik maak uitsluitend gebruik van inlands hout, veelal uit de omgeving. En voor elk natuurlijk uitvaartproduct dat de werkplaats verlaat, planten wij nieuwe bomen aan om de positie van de natuur te versterken. Zo geven we het leven door aan de toekomstige generaties.”

Expositie: Over leven & dood
Samen met de Boomkisten en baren worden er aan het Wiertdijkje 5 van 9 tot en met 18 oktober schilderijen van Van Nieuwburg- Bedaux tentoongesteld. ,,De expositie gaat over leven, dood en circulariteit. De kleurrijke schilderijen met het thema ‘Bomen’ laten het leven zien. Ik laat me graag inspireren door de prachtige Hollandse natuur, het landschap en ons erfgoed; dáár ligt het leven! Met mijn mobiel atelier trek ik het land door om dit, met mijn erfgoedexpeditie, en plein air, vast te leggen op doek”, aldus Van Nieuwburg- Bedaux.

De houtwerkplaats van Bas van Nieuwburg- Bedaux is te vinden aan het Wiertdijkje 5 in Bergen. Meer weten of een individuele afspraak maken? Dat kan ook! Kijk op www.boomkisten.nl , bel naar 06- 23996464 of stuur een mail naar info@boomkisten.nl.