BERGEN - Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Johannes Passion van J.S. Bach uit op vrijdag 24 maart.

Het concert wordt uitgevoerd met medewerking van de gerenommeerde solisten Jan van Elsacker, evangelist, Nanco de Vries, christuspartij, Heleen Koele, sopraan, Lien Haegeman, alt, Leon van Liere, tenor en Pieter Hendriks, bas. Een belangrijke bijdrage op orgel wordt geleverd door Wim Voogd.

De Johannes Passion is een oratorium uit 1724. Het werk gaat over het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes. In tegenstelling tot de Matthäus Passion wordt Jezus in de Johannes Passion meer als verlosser of triomfator gezien en niet zozeer als lijdenspersoon of mens met angsten.

Als opmaat naar het concert van 24 maart speelt beiaardier Klaas de Haan op zaterdag 18 maart van 11.30 uur tot 12.30 uur enkele koralen uit de Johannes Passion. Op het carillon van Ruïnekerk Bergen klinkt onder meer Wer hat dich so geschlagen,
Christus der uns selig macht en slotkoraal Ach Herr, laß dein lieb Engelein.

Het concert in de Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20 te Bergen, begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 30,00. Kaarten zijn beschikbaar bij Boekhandel Thomas en de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen. In Alkmaar zijn kaarten verkrijgbaar bij Muziekhandel Spanjaard. Online kaarten bestellen - ook voor de livestream - kan via www.koorverenigingbergen.nl