BERGEN AAN ZEE - Honderden gedichten, tekeningen en schilderijen van kunstenaar Jens Bommezij zijn de komende maanden te zien in huize Glory in Bergen aan Zee. De bijzondere expositie is een eerbetoon aan de zieke kunstenaar, die in Bergen aan Zee is geboren.

Wie het werk van Jens Bommezij ziet, denkt aan kraaien. Jens sloeg het gedrag van deze volgels eens gade tijdens een vakantie en raakte gefascineerd. De kraaien bleken een inspiratie voor tientallen Japanse Haiku, een dichtbundel vol en net zoveel tekeningen en schilderijen.

De expositie is georganiseerd door een aantal goede vrienden van de kunstenaar, omdat hij ernstig ziek is. Jens heeft de spierziekte PSMA, een vorm van ALS en kan hierdoor steeds minder. Hij is zijn vrienden eeuwig dankbaar dat ze dit voor hem doen en dat hij er zelf nog bij kan zijn. "Het is magnifiek. Meestal krijg je als kunstenaar zo'n tentoonstelling pas als je de pijp uit bent."

Natuur
Als het niet over kraaien gaat, dan is het wel iets anders in de natuur dat hem inspireert. "Wat ik zie, wil ik omzetten in poëzie en in beeld. Soms maak ik eerst een tekening en komt het gedicht later, of andersom. De gedichten van Jens zijn zogeheten Haiku, uiterst beknopte teksten die aan bepaalde regels moeten voldoen. "Je leest ze in vijf seconden, maar ik heb wel eens twee jaar over een gedicht gedaan omdat ik een bepaald woord niet kon vinden."

De werken van Jens Bommezij zijn de hele zomer te bewonderen in Huize Glory in Bergen aan Zee.