BERGEN - Inwoners worden steeds mondiger en dat is prima. Als inwoners actief willen meedenken hoe iets anders of beter kan, moet je dat omarmen. De vraag is alleen: wie horen of lezen we? Daar schuilt een risico.

Veelal is de groep inwoners die een uitgesproken mening heeft een beperkte groep inwoners. Extern onderzoek heeft aangetoond dat deze groep in Bergen sterker vertegenwoordigd is dan in andere plaatsen in ons land. Zij kennen de weg om politieke partijen en de media te benaderen en te gebruiken om aandacht voor hun mening te vragen.

Hoe zit dat met het merendeel van de inwoners die we eigenlijk nooit horen? Die nooit een brief schrijven of een mailtje sturen. Hebben zij geen mening over hun straat, de wijk of het dorp waar ze wonen? Natuurlijk wel. Waar je eigen woonomgeving gaat veranderen, heb je daar een mening over. Je vindt er iets van. Dan blijft de vraag over of de wijze waarop we inwoners anno 2019 informeren en uitnodigen om hun mening te geven niet op de spreekwoordelijke ‘schop’ moet. Thuis zijn we al helemaal gewend geraakt aan het online geven van een waardering of review als we een product hebben gekocht of met vakantie zijn geweest. Iedereen in de buurt kan elkaar snel bereiken via een buurtpreventieapp. Laten we die beschikbare technologie dan ook inzetten om betrokkenheid en inspraak te vergroten.

Informatieavonden en publicaties in krantjes zijn prima maar het is wat D66 betreft niet langer voldoende. Inwoners willen thuis op hun computer of telefoon een signaal ontvangen dat er iets in hun straat, wijk en dorp staat te gebeuren. Met alle informatie die daarbij hoort en bovendien de mogelijkheid om een stem en mening te geven. Gewoon thuis op een moment dat het even uitkomt. Waarbij u ook direct kunt zien hoe de actuele stemverhouding ligt.

Het levert directe informatie op voor inwoners zelf, bestuurders, dorps- en buurtverenigingen en beleidsmakers. Tenslotte nog even een winstwaarschuwing. Ook deze laagdrempelige manier van meningen peilen, wil nog steeds niet zeggen dat je het iedereen naar de zin kunt maken. We zorgen er alleen voor dat we de mening van meer inwoners ontvangen dan nu het geval is.