BERGEN AAN ZEE - Op zondagmiddag 28 april 2024 brengt het projectkoor Mazí de 4 liederen van de Mauthausen Cyclus. In het Grieks, meerstemmig en begeleid door zes muzikanten in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee.

De Mauthausen Cyclus
De Griekse schrijver Jacovos Kambanellis overleefde in WO II het concentratie- en vernietigingskamp Mauthausen in Oostenrijk. Hij schreef er een boek over en later ook vier gedichten. Deze vier gedichten zijn in 1965 op muziek gezet door de Griekse componist Mikis Theodorakis. Sinds die tijd is de Mauthausen Cyclus internationaal bekend en geroemd. Deze ballade is een bijzonder muzikaal herdenkingsmonument geworden voor de gruwelijkheden van een oorlog. De Griekse zangeres Maria Farantouri zong deze liederen voor het eerst in 1966. De liederen zijn daarna ook in Nederland bekend geworden door de Nederlandse teksten van Lennart Nijgh, gezongen door Liesbeth List. De vier liederen zijn “smartelijke maar krachtige liederen”. Ze komen voort uit de ellende van de Holocaust. Ze gaan ook over het verzet en de veerkracht van de mens en dus toch ook zeker over de liefde. De Mauthausen Cyclus wordt nog steeds jaarlijks uitgevoerd op momenten waarin de oorlog wordt herdacht en de bevrijding gevierd.

Mazí
Is het Griekse woord voor ”samen”. Mazí bestaat uit vijftien enthousiaste zangers en zangeressen uit de regio Alkmaar:
Anna Boos, Anna Datthijn, Cox Jobse, Els van Dijck, Els Tempelaars, Gé Ankoné, Hanna Bakker, Henk Steen, Jan Willem Dorr, Liesbeth Brinkman, Martha de Ruiter, Reino IJsselmuiden, Sophie Abeln, Teun Rigter en Yntske Zijlstra.

Zes ervaren muzikanten zorgen voor de begeleiding: Andreas Keesman - contrabas, John Eilert - gitaar, Karen Nijdam - viool, Martijn Komen – accordeon, Margo Kos – percussie, René Woelders – klarinet en orkestleider.

In 2023 heeft Mazí de Mauthausen Cyclus 5 x kunnen en mogen uitvoeren. In 2024 reeds ook op de Nationale Holocaust Herdenkingsdag in Alkmaar en op 17 maart bij de herdenking van de ontruiming van het Joods Werkdorp in Slootdorp.

De uitvoering
Vooraf is er tekst en uitleg over de schrijver Jacovos Kambanellis, over het kamp Mauthausen en de gruwelen ervan en over de componist Mikis Theodorakis. Met muzikale intermerzzo’s. Daarna volgen de vier prachtige liederen. Het publiek reageerde: “ indrukwekkend prachtig, ben geraakt en ontroerd”.

Zondag 28 april 2024 Mazí zingt en speelt de Mauthausen Cyclus
Vredeskerkje, Kerkstraat 21, 1865 AM Bergen aan Zee.
Aanvang 15.30 uur, kerk open om 15.15 uur
Entree: € 12,50, inclusief consumptie.
Kaarten aan de kerk verkrijgbaar, indien niet uitverkocht.

Informatie
info@mazizingt.nl. Reserveren via www.kunstgetij.nl