ALKMAAR - Op zaterdag 20 maart is de Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Nederland Schoon. McDonald’s steekt op deze dag met ál haar restaurants en samen met lokale bedrijven, gemeenten en vrijwilligers nog eens extra de handen uit de mouwen in de strijd tegen zwerfafval. Voor de McDonald’s restaurants in Alkmaar is het elke dag Landelijke Opschoondag. Elk stukje zwerfafval is voor hen een doorn in het oog. Daarom ruimen zij dagelijks zoveel mogelijk zwerfafval op, niet alleen op het eigen terrein maar ook in de wijdere omgeving.

Samen opruimen in Alkmaar
Op 20 maart slaan McDonald’s restaurant Alkmaar West en voetbalverenging Alcmaria Victrix de handen ineen tijdens de landelijke opschoondag. Samen met de jeugd van Alcmaria Victrix houden zij een opschoonactie in de omgeving van het restaurant. De verzamelplek is bij het McDonald’s restaurant aan de Terborchlaan 202, om 14.00 uur. In teams van twee krijgen zij een gebied toegewezen om zoveel mogelijk afval op te ruimen. Het team dat het meeste afval verzamelt wint een leuke verrassing.

McDonald’s restaurant Alkmaar West roept ook de buurtbewoners en gasten op om tijdens de Landelijke Opschoondag samen te werken aan een schone buurt. Melvin Pach, Operations Director van de McDonald’s restaurants in Alkmaar laat weten: “Bij ons is het iedere dag Opschoondag, maar tijdens de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon laten wij zien dat wij samen met de restaurants uit de hele regio extra verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van zwerfafval in de buurt. Daarom nodigen wij buurtbewoners en buurtbedrijven uit om een uurtje mee te lopen met opruimen en inzicht te krijgen in wat onze restaurantteams dagelijks opruimen.” Het is belangrijk dat de gasten van de restaurants niet alleen vandaag, maar altijd hun afval goed weggooien.

McDonald’s en de vermindering van afval
McDonald’s Nederland zamelt niet alleen maximaal afval in, maar werkt ook hard aan het verminderen en verduurzamen van al haar verpakkingen. Nu al is 80% van het verpakkingsmateriaal papier of karton. Voor plastic items zoals rietjes, dekseltjes en bakjes worden er duurzamere alternatieven ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld het het vervangen van de plastic McFlurry deksel voor een kartonnen variant afgelopen oktober 2020. Daardoor wordt er ongeveer 125 duizend kilo plastic op jaarbasis bespaard. In de afgelopen zomer zijn ook de verpakkingen van de Chili Chicken en de McKroket Burger vervangen door een wikkelverpakking. Hiermee wordt er maar liefst 250 duizend kilo karton minder per jaar uitgegeven. Een mooi bijkomend effect van de wikkelverpakking is dat deze minder ruimte in beslag neemt in de prullenbakken, waardoor deze minder snel vol raken. Dit verminderd ook de hoeveelheid afval die getransporteerd moet worden. Ten slotte gaat McDonald’s voor maximale inzameling en recycling van alle reststromen uit het restaurant. Nu al wordt er ruim 1/3 van het afval gerecycled. In de keuken scheidt de crew het afval in maar liefst 8 stromen, en het restafval wordt geschikt gemaakt voor recycling door middel van nascheiding bij een afvalverwerker. Meer weten over de initiatieven van McDonald’s rondom zwerfafval? https://www.mcdonalds.com/nl/nl-nl/goed-om-te-weten.html

Over McDonald’s Nederland
Wekelijks biedt McDonald’s Nederland aan bijna 3,2 miljoen gasten op ieder moment van de dag een positief moment. Met gevarieerde keuzes en versbereide, iconische producten die door ruim 15.000 medewerkers met zorg worden bereid. De gezondheid en veiligheid van gasten en werknemers hebben de hoogste prioriteit. In Nederland heeft McDonald’s 254 restaurants. Het streven naar kwaliteit en beleving staat centraal in alle facetten van de bedrijfsvoering, evenals het inzetten van haar schaalgrootte om te verduurzamen en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.