ALKMAAR/HEERHUGOWAARD/CASTRICUM/BERGEN - Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Dit jaar is het thema van Nederland Leest Over de grens. De hele maand november worden interessante lezingen, workshops en bijeenkomsten georganiseerd rondom dit thema. Kom naar de bibliotheek (nieuwe) leden krijgen het boek ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis cadeau! let op: op=op. In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis. Het boek wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek of een activiteit bezoekt kun je het boek gratis meenemen (op=op).

Word met korting lid en ontvang een boek cadeau
Ben je nog geen lid? Dan heeft Bibliotheek Kennemerwaard een mooie aanbieding voor je. Als je tijdens Nederland Leest (van 1 t/m 30 november) een jaarabonnement afsluit krijg je maar liefst 3 maanden lidmaatschap cadeau. Ook ontvang je een exemplaar van ‘De wandelaar’.

Activiteiten

Bezoek een van de vele activiteiten die de bibliotheek in november organiseert. Aanmelden kan via www.bknw.nl/nederlandleest.

Lezing: Wandelen met Maartje Wortel en Tim Knol
Maartje Wortel en Tim Knol hebben iets gemeen: wandelen. De een schrijft erover, de ander is een ware parttime wandel-guru en heeft zijn eigen muzikale wandelclub opgericht. Tim Knol verzorgt deze avond de muzikale noot en schuift samen met Maartje Wortel aan tafel bij Lisa Croese om in gesprek te gaan over hun levens en werk. Maartje Wortel heeft diverse boeken op haar naam staan die elk voor verschillende prijzen genomineerd zijn of bekroond, onder andere: Dit is jouw huis (2009), Half mens (2011), IJstijd (2014) en Er moet iets gebeuren (2015). Tim Knol is muzikant en werkt momenteel aan zijn vijfde album. Ook is hij initiatiefnemer van De Wandelclub. Hij neemt wandelaars mee naar de mooiste plekken van het land en verzorgt daarbij een openluchtvoorstelling. De lezing vindplaats op dinsdag 2 november bij Poppodium Victorie van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang voor het poppodium is € 7,50 en voor de online stream € 5,-.

Lefgesprekken!
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Het boek De wandelaar gaat niet alleen over reizen maar ook over je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen. Daar is vaak lef voor nodig. Daarom organiseert Bibliotheek Kennemerwaard elke week in de maand november Lefgesprekken (live maar ook online). Wat betekent Lef voor jou? Bij welke ervaring had je Lef nodig en wat gebeurde er toen? Denk je eens in hoe het zou zijn als je oneindig veel Lef zou hebben: dan ligt de wereld aan je voeten, toch? Kijk op www.bknw.nl/activiteiten voor een compleet overzicht van data, tijden en locaties.

Allart van Everdingen (1621-1675) – Het ruige landschap Lezing en rondleiding Alkmaars Historisch Café

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Allart van Everdingen (1621-1675). Hij was de eerste schilder van het ruige Scandinavische landschap. Deze veelzijdige kunstenaar werd vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren en reisde als jongeman door Noorwegen. De rest van zijn leven woonde hij in Haarlem en Amsterdam. Speciaal voor het Alkmaars Historisch Café geeft conservator Christi Klinkert een rondleiding op dinsdag 9 november om 19.30 uur. De toegang voor de rondleiding is € 7,50. De tentoonstelling is tot en met 16 januari 2022 te zien.

Lezing: Vluchthaven door Anne van den Dool
Op dinsdag 16 november verzorgt Anne van den Dool in de bibliotheek in Castricum een lezing over haar boek Vluchthaven. Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. De lezing is van 19.30 tot 21.30 uur en de toegang is € 5,-.

Eénmalige Leeskringen
In verschillende bibliotheekvestigingen kun je tijdens de actiemaand Nederland Leest deelnemen aan een leeskring. Je gaat met elkaar in gesprek over het geschenkboek dat tijdens Nederland Leest exclusief en gratis in de bibliotheek verkrijgbaar is. Kijk op www.bknw.nl/activiteiten voor een compleet overzicht van data, tijden en locaties.

‘De Verbeelde Werkelijkheid’ een lezing over Noord-Korea

Drs. Marc Roth neemt je op donderdag 25 november in de bibliotheek in Bergen mee naar het ‘meest gesloten’ land ter wereld. Een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag. Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar Socialistisch Realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid?

Compleet overzicht en reserveren

Het complete overzicht van Nederland Leest met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op www.bknw.nl/nederlandleest of in de flyer die in de bibliotheek ligt. Reserveer activiteiten via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van onze vestigingen.