BERGEN - De Noord-Hollandse kustplaatsen in het BUCH-gebied (Bergen aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee, Schoorl aan Zee, Bakkum, Hargen en Camperduin) waarschuwen potentiële strandgangers dat zij er rekening mee moeten houden dat de wegen naar zee met Hemelvaartsdag kunnen worden afgesloten. Dit zal gebeuren wanneer de parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen vol zijn. De capaciteit van zowel het parkeerplein als de fietsenstalling van Castricum aan Zee is gehalveerd.

Met de boodschap ‘vermijd drukte’ willen de gemeenten bezoekers informeren over de coronamaatregelen die op hun stranden gelden met Hemelvaartsdag en het Pinksterweekeinde. Doel van hun boodschap is dat mensen niet massaal naar het strand gaan. Gebeurt dat wel, dan gaan in het uiterste geval de toegangswegen naar het strand dicht.

Boulevards en bankjes
De strandgemeenten wijzen erop dat ‘vermijd drukte’ nog steeds het belangrijkste is wat je kunt doen om de kans op besmetting met en de verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Of dat nu in een drukke winkelstraat is, in het stadspark of aan zee: wie drukke plekken uit de weg gaat, weet zeker dat hij of zij het risico op besmetting met het coronavirus aanzienlijk vermindert. Ook op het strand, de boulevards en de bankjes moeten mensen 1,5 meter afstand houden, vaak hun handen wassen en hoesten of niezen in hun elleboog. Als je je niet lekker voelt, moet je thuisblijven.

De badplaatsen verklaren dat er momenteel geen sanitaire voorzieningen zijn op de stranden omdat de horeca dicht is en ook de openbare sanitaire voorzieningen gesloten zijn. Dit komt door maatregelen van het kabinet. De gemeenten raden badgasten die toch naar het strand komen, daarom aan om de verblijfsduur op het strand zo kort mogelijk te houden.

Toegangswegen afsluiten
Voor het strand bij Castricum is uit voorzorg het aantal parkeerplaatsen voor de auto en fiets met de helft verminderd. Helpt dat onvoldoende om de drukte op het strand en de wandelroutes binnen de perken te houden, dan zal de gemeente besluiten om de toegangswegen naar het strand af te sluiten. De gasten die dan nog wel het strand op kunnen komen, moeten er rekening mee houden dat er strandbedjes- noch strandschermenverhuur is.

De horeca zijn nog gesloten, maar op verschillende plaatsen zijn er afhaalloketten geopend waar strandgasten eten en drinken kunnen ophalen. De terrassen mogen pas vanaf 1 juni worden geopend. En er is natuurlijk ook nog altijd de eigen koelbox