BERGEN - Afgelopen zaterdag 6 april 2024 was er een klein festijn in Hotel Nassau Bergen. In het meest bekende hotel bij deze kust zijn nu Oekraïense vluchtelingen gehuisvest.

Het feestje op deze dag is aardig en warm. Veel Bergenaren hadden de moeite genomen om langs te komen. De hapjes: specialiteiten van Oekraïne. De muziek: gedaan door zij die afkomstig zijn van Oekraïne.

Er was een kleine rondleiding. Neem de familie van 2 personen. Zij zijn boven de 60, hebben samen 1 kamer, op de zolderetage. Die kamer van deze vader en moeder is een slaapkamer die wij allen ‘kennen’ als ‘krappe hotelkamer” voor 1-2 weken goed te doen. Maar dat is dan ook ‘alle’ ruimte.. voor het komend jaar. Dus neen ‘ruim’ is het niet, als je je droogrekje voor de afwas, de boeken, de laptop en de kleren daar plaatst. En er met 2 personen leeft. Maar wel fijn dat het er is.

Kijkend naar de kamer, en bedenkend dat dit heus ‘klein’ is, merkt men dat mensen ook heus blij zijn! Net als de Belgen in Nederland in 1914 (1e Wereldoorlog). Toen hebben Nederlanders reeds aan ruim een miljoen Belgen(hun land was wel in oorlog), naast buitenlandse studenten die daar studeerden, een jaar onderdak gegeven… (Daar zijn nog bijzondere verbintenissen uit voort gekomen). “Zouden wij als Nederlanders ook bij buurtlanden kunnen aankloppen in geval van oorlog?”, vroeg iemand zich af.

Gelukkig kan men daar in Bergen aan Zee bij Nassau Bergen naar buiten. Gelukkig is er ‘ruimte’ in het hotel. Maar wat als de vrouw om 18.00 uur eet en de man om 20.00uur? Dan neem je dus je bord mee naar je ‘huiskamer/annex slaapkamer…”

We zagen een mooi beeldscherm voor tv.. op alle kamers. Echter waarom hangt er een tv scherm en hebben alle kamers geen verbinding met ‘tv’? Dus hoe leer je Nederlands als er geen Nederlandse zender is? Waarom zijn al die schermen dan niet weggehaald als ze niets toevoegen?

Openbaar vervoer is ook iets speciaals. Hoe kun je nu als Gemeente Bergen ruim 40 mensen en straks 120 mensen huisvesten zonder… extra, zeg ‘openbaar vervoer’? Waarom lijkt het of men het idee van ‘aanvullende infrastructuur bij bewoning’ is vergeten? Men wil toch dat deze mensen, indien mogelijk, aan het werk gaan? En dus afhankelijk zijn van een redelijke ‘verbinding’?

Hoeveel zijn 120 buitenlandse mensen erbij, op een heel dorp met ‘370 bewoners’? Het lijkt best veel. Maar vooralsnog lijkt iedereen blij te zijn! Nu nog iets aan die tv en het OV doen! En in maart 2025 weten we of deze mensen terug moeten of dat de Eu en Nl zegt: “Je kunt mensen na 3 jaar niet zomaar terugsturen”.