BERGEN - Voor slechts € 4,- kunst uit een automaat? In de bibliotheek in Bergen trek je tijdens de Kunst10daagse een Pakje Kunst® uit een oude sigarettenautomaat met daarin een uniek kunstwerk van een deelnemend kunstenaar. Daarnaast wordt er in de bibliotheek geëxposeerd door Inez Mühren, Anna Groot en Linda Goudsblom.

Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit een oude mechanische sigarettenautomaat voor slechts € 4,-. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan € 3,-. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegen komen.

Een Pakje Kunst automaat is al sinds december 2019 te vinden in de Bibliotheek van Alkmaar Centrum, onder de grote trap naast de ingang. Van 22 t/m 31 oktober staat er tijdelijk een extra Pakje Kunst automaat in de Bibliotheek in Bergen gevuld met werk van kunstenaars die deelnemen aan de Kunst10daagse. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven of als relatiegeschenk. Neem hiervoor 2 x 2 euro munten mee. Maar pas op. Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, etcetera. Om haar ten volle te bevatten heeft kunst een incubatietijd. ​

Over Pakje Kunst®
Pakje Kunst® is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg en geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. In november 2016 gaf hij een pitch bij de Awesome Foundation Tilburg, en sleepte daarbij € 1000,- in de wacht. Hiervan kocht hij drie automaten en 400 doosjes. De doosjes werden Pakje Kunst genoemd. Het werd een groot succes. Op 21 december van dat jaar werd de eerste kunstautomaat officieel in gebruik genomen. Inmiddels is Pakje Kunst uitgegroeid naar 50 automaten in 33 steden verspreid over Nederland en doen er landelijk ongeveer 1000 kunstenaars mee.

Openingstijden expositie
De expositie met schilderijen van Inez Mühren, Anna Groot en Linda Goudsblom is dagelijks te bezoeken in Bibliotheek Bergen, Dreef 1, tussen 10.00 en 17.00 uur en in het weekend van 11.00-17.00 uur. Meer informatie over Pakje Kunst® vind je op www.pakjekunst.com. Meer informatie over Inez Mühren en haar werk vind je op www.couleurlokaal.nl. Over Anna Groot op www.annagrootart.nl. En over Linda Goudsblom op www.lindagoudsblom.nl.