BERGEN - De komst van het voorjaar nodigt extra uit te gaan genieten van de tuin. Een fijn vooruitzicht. Tenzij er tuinperikelen zijn met de buren. Ongewenst tuingedrag levert al jaren één van de meest voorkomende onenigheid met de buren op! Een vernielde of zonder overleg weggehaalde schutting, soms is deze te laag of juist te hoog waarbij overleg over een oplossing niet mogelijk lijkt. Andere voorbeelden zijn schaduw van bomen of hagen, zonder overleg snoeien bij de buren of verschil van inzicht over de erfgrens. Ook kunnen aanbouw, zonneschermen, bladeren van de boom van de buren in uw tuin of belemmering van uitzicht irritaties geven. Het zijn typische ergernissen tussen buren over het gebruik van de tuin.

Suggesties voor een oplossing
Het lijkt vanzelfsprekend maar het gebeurt niet altijd: bespreek de overlast met de desbetreffende buur. Ga niet klagen bij overige buren, daarmee lost u de situatie niet op. Misschien hebben uw buren niet door dat ze overlast veroorzaken. Krop uw gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet op. De kans op een opbouwend gesprek met de buren neemt daardoor af. Bedenk eerst wat u graag wil vertellen zodat u de problematiek zelf ook helder voor ogen heeft. Bel vervolgens aan en blijf rustig. Vertel dat u graag met de buren wilt praten en vraag wanneer dat kan.

Als u eenmaal samen aan de gesprekstafel zit, dan kunt u vertellen waar u last van heeft en ook wat de gevolgen daarvan voor u zijn. Des te beter uw buren u begrijpen, des te groter is de kans dat ze begrip tonen en bereid zijn samen met u naar een oplossing te zoeken. Luister tijdens dit gesprek ook naar de zienswijze van uw buren. Uw buur kan de situatie anders beleven. Het is raadzaam steeds uw gezamenlijk belang voor ogen te houden en samen te zoeken naar een mogelijke oplossing. Probeer te voorkomen dat u meteen zelf met ‘de beste’ oplossing komt, hoe geweldig u die oplossing ook lijkt. Heeft u zich bedacht wat u de ander zelf te bieden heeft zodat de overlast kan worden beperkt?

Wanneer u met een overlastkwestie bij uw buren komt, kunt u hen bijvoorbeeld ook vragen of zij zich wel eens aan u storen zonder dat u dit in de gaten hebt. Het is prettig wanneer u bij een eerste gesprek met uw buren meteen samen tot goede afspraken komt. Lukt dat niet meteen, stel dan voor binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Het best kunt u meteen een afspraak vastleggen.

Bent u zelf van plan uw huis, tuin of schutting te veranderen? Uw buren zullen het waarderen dat u de moeite neemt hen hiervan op de hoogte te brengen. Een normale burenrelatie is voor de leefbaarheid in en om de woning voor velen een voorwaarde. Dit helpt om er samen uit te willen komen.

De Bemiddelingskamer helpt!
Komt u er samen niet uit? Bel dan Buurtbemiddeling Bergen 06-39 839 515 of contact via info@debemiddelingskamer.nl of www.debemiddelingskamer.nl
Buurtbemiddeling wordt gefinancierd door de Gemeente Bergen en Wooncorporatie Kennemer Wonen en is gratis voor bewoners.
De Bemiddelingskamer heeft 12 jaar ervaring in buurtbemiddeling, is erkend en heeft een landelijk keurmerk.