ALKMAAR - Alle boekenliefhebbers verzamelen! Herken je dat? Je hebt net een boek gelezen, maar je bent er nog niet klaar mee. Dat ene personage blijft in je hoofd hangen... Hoe zit het nou met dat open einde? En hoe zou de verfilming van dit boek zijn? Kortom, je wilt er graag nog over doorpraten. Dat kan! Je kunt namelijk lid worden van een leesclub. Met een leesclub lees je met een groepje mensen in een bepaald tijdsbestek steeds allemaal hetzelfde boek. Na afloop spreek je ergens af om het boek te bespreken.


Boeken en een boekenlijst

De bibliotheek levert speciale koffers aan leesclubs. Je maakt eerst de keuze voor een boek uit een uitgebreide boekenlijst. Op deze lijst staan zowel klassiekers als actuele titels. De koffer van je keuze bevat zeven exemplaren van hetzelfde boek en achtergrondinformatie over het boek en de auteur. Wel zo makkelijk! Het enige wat je hoeft te doen is een boek kiezen en een datum afspreken.

"De gesprekken verdiepen zich, wat je niet bereikt met een normaal bezoekje aan elkaar."

Wat brengt deelname aan een leesclub je?

We hebben leesclubdeelnemers gevraagd wat deelname aan een leesclub voor hen betekent. Daar kwamen een aantal mooie reacties op. Een deelnemer aan een Castricumse leesclub schreef, "Lezen verruimd je blik waardoor je soms tot andere inzichten komt." Iemand van een leesclub uit Bergen zei, "Je komt tot mooie gesprekken. De gesprekken verdiepen zich, wat je niet bereikt met een normaal bezoekje aan elkaar." "Elke maand zomaar een boek in je schoot geworpen krijgen voelt als een cadeautje," aldus een andere deelnemer van een Castricumse leesclub.

Waar spreek je af?

Wat is een mooiere plek om het boek te bespreken dan in een bibliotheek? Ergens anders afspreken kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld in een café, in het park of bij iemand thuis.

Kosten

Je hoeft voor deelname aan een leesclub geen lid van de bibliotheek te zijn! Het bedrag dat een leesclub betaalt aan de bibliotheekvoor de leesclubservice is €145,00 per jaar. In een leesclub die uit 7 deelnemers bestaat betaal je per deelnemer €20,72 per jaar, dat is ongeveer de prijs van een boek.

Aanmelden

Heb je interesse om mee te doen aan een bestaande leeskring of om zelf een leesclub te starten? Kijk voor meer informatie, de lijst van beschikbare boeken en aanmelden op bknw.nl/leesclub.