BERGEN - Vanaf donderdag 29 september organiseert Bibliotheek Kennemerwaard, in samenwerking met de Culturele Apotheek, de nieuwe activiteit 'Samenlezen' in de locatie Bergen. Een leuke en leerzame activiteit die de fantasie prikkelt en mensen op een bijzondere manier bij elkaar brengt. Tijdens de bijeenkomsten worden zorgvuldig geselecteerde teksten uit de wereldliteratuur gezamenlijk hardop gelezen.

Culturele Apotheek

Een getrainde vrijwilliger van de Culturele Apotheek begeleidt het gesprek en laat de deelnemers reageren op een passage uit een roman, een kortverhaal of een gedicht. Wat zeggen de woorden? Wat doen ze met je? Raakt de tekst je? Herken je iets? Bij Samenlezen draait alles om de verbinding tussen literatuur en het dagelijkse leven. Herinneringen, associaties, emoties en filosofische gedachten passeren de revue en zorgen voor de mooiste gesprekken.

Een beproefde methodiek

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool beschrijven het effect van samenlezen als 'een ongeprogrammeerde therapeutische interventie' die mensen nieuwe energie en levensvreugde kan geven. De in Engeland ontwikkelde en beproefde methodiek van samenlezen haalt het maximale uit een literaire tekst. De socratische gesprekstechnieken leiden tot waardevolle interacties, waarin ruimte is voor ieders inbreng. De leesbegeleider van de Culturele Apotheek is getraind in deze methodiek.

Samenlezen is voor iedereen

Vanaf 29 september is er iedere 2 weken van 10.30 tot 11.30 uur samenlezen in de bibliotheek in Bergen. De activiteit wordt gratis aangeboden en iedereen kan meedoen, zowel fervente lezers als mensen die weinig kennis hebben van literatuur. Deelnemers kunnen zich aanmelden via bknw.nl/agenda.