BERGEN AAN ZEE - Ze waren zes jaar toen ze elkaar tegenkwamen in de eerste klas van de Matthieu Wiegmanschool. De Bergenaren werden vrienden voor het leven. Maar het bleef niet alleen bij voetbal, vakanties en uitbundig stappen. Fritz Walter (46) en Sander Houtenbos (47) hadden een droom: ze wilden samen iets ondernemen.

In 2006 werkte Fritz in de horeca op Curaçao en Sander als uitvoerder in de bouw, toen de laatste vernam dat de eigenaar van strandpaviljoen Noord het oude frietkot aan de andere kant van de afslag wel van de hand wilde doen.Eén telefoontje naar het Antilliaanse eiland was voldoende. En ze maakten een taakverdeling: Sander zorgde, naast zijn baan, voor de vergunningen, logistiek en administratie en Fritz runde zomers als gastheer het paviljoentje dat de eerste jaren ‘gespecialiseerd’ was in frisdrank, friet en bier. Het was door de laagdrempeligheid al snel een succes: bij de Bing hoefde niks en kon veel.

Tegenslag was er ook. De grote dip kwam in 2011 toen de zaak compleet afbrandde. Dat betekende uithuilen en de boel opnieuw opbouwen.Maar de laatste jaren stonden ze voor een keus: ze merkten dat er toch wel erg veel ductape en paperclips nodig waren om de strandtent en de apparatuur draaiende te houden.

Dus staat er in 2019 een compleet nieuw ontworpen Bada Bing, met bijna anderhalf keer zoveel oppervlakte, namelijk 250 vierkante meter. Er ligt een prachtige splintervrije hardhouten vloer, en er is een extra dakterras. Maar de grote attractie, namelijk het lage terras waarop je als het ware op het strand zit zonder dat het zand in je bilnaad kruipt, is gebleven.Sander: “De laagdrempeligheid blijft.

De service krijgt wel een upgrade. Stond je vroeger op een kluitje zwetend te wachten op je biertje in het krappe ‘Bingetje’, die ruimte is nu veel groter en voorzien van twee extra uitgiftepunten. En naast patat zijn er ook luxe belegde broodjes, yoghurtjes en andere nieuwigheden waar de strandganger anno 2019 niet buiten kan.Ook de ‘machinekamers’ zijn nu hypermodern. Zo is er een milieuvriendelijke waterzuivering, een nieuw toiletblok en een nieuwe koelcel (Fritz grijnzend: “Dus het bier is voortaan écht koud”).

Ook nieuw is dat het paviljoen in de winter vier dagen per week vanaf 10.00 uur open is.Maar wie daar niet op wil wachten, kan vanaf Goede Vrijdag weer elke dag, een lange hopelijk hete zomer lang, terecht bij de Bada Bing.