WIJK BIJ DUURSTEDE - Wie wordt dé vmbo debatkampioen van 2019? Op vrijdag 5 april strijden bijna 40 teams bestaande uit vmbo’ers van scholen uit heel Nederland in Wijk bij Duurstede om deze felbegeerde titel. We nodigen u van harte uit om dit landelijke vmbo debattoernooi op 5 april bij te wonen en de zenuwen te voelen, de speeches te horen en topdebaters in actie te zien!

Over het toernooi
Het landelijk vmbo debattoernooi is de grootste debatcompetitie binnen het vmbo en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Wij ontwikkelen al meer dan 20 jaar speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21, het Gieskes-Strijbis Fonds en de Adessium Foundation. Gastlocatie is dit jaar het Revius Wijk in Wijk bij Duurstede.

Stellingen
Ook dit jaar zetten de vmbo’ers hun tanden in actuele, uitdagende stellingen, waaronder:
  • Bij ernstige armoede is een kindhuwelijk gerechtvaardigd
  • De overheid moet een financiële bonus geven aan meisjes die na hun opleiding fulltime gaan werken
De scholieren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in de derde debatronde een improvisatiestelling die pas op de dag zelf bekend wordt gemaakt. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald wie zich landelijk vmbo debatkampioen 2019 mag noemen.

Programma vrijdag 5 april
12:45 – 13:00 Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
13:05 – 14:05 Bekendmaking stelling + debatronde 1
14:10 – 15:05 Bekendmaking stelling + debatronde 2
15:35 – 16:35 Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 3
16:40 – 17:00 Finaleprogramma + uitreiking

Zoals gezegd bent u van harte uitgenodigd om de toernooidag 5 april 2019 bij te wonen. Wij horen graag van tevoren of u aanwezig bent. Wilt u een interview met de gastlocatie, de deelnemers of de organisatie van het vmbo debattoernooi? Laat het ons dan ook horen!

U kunt onze projectleider Monique Spijkers bereiken via spijkers@debatinstituut.nl of (035) 625 20 51. Voor meer informatie zie ook www.schooldebatteren.nl

Locatie: Revius Wijk, Remus 4, 3962 KT, Wijk bij Duurstede