BERGEN - Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen. Ben je net gewend aan een nieuwe trend, krijg je de volgende hype om je oren. Haast, druk, snel, jong, nieuw! De economie spuugt onverzadigbaar haar fonkelnieuwe en superinnovatieve producten uit en de woning- en energieprijzen rijzen tegelijkertijd de pan uit.

Drama en luchtbellen spatten om je heen uiteen. De mallemolen draait op volle toeren. De middelpuntvliedende kracht scheurt het politieke veld aan splinters; het midden raakt leeg en de modieuze flanken overbezet. We zijn het meest rijke en gelukkige land ter wereld op de Finnen na en dan kan je je, anders dan de Britten, blijkbaar wel wat permitteren. Geen hond wist waar de verkiezingen echt over gingen, getuige de interviews die ik op TV zag langskomen. “Ja, ik vond het wel een leuke naam en mijn onderbuik zei…” Lief hè? En zo kon het gebeuren dat Sherry Bordeaux en Klavertje Vier de zittende elite eens een lesje konden leren. Welk lesje weten ze zelf ook nog niet, maar dat zal de komende jaren blijken.

Wat een serene rust dan in ons kustdorpje, waar in alle stilte een nieuwe coalitie is gesmeed. Frisse krachten in Raad en College, die op een breed draagvlak kunnen rekenen en waarbij overeenstemming is bereikt over het programma voor de komende jaren. De hete hangijzers zijn inmiddels afgekoeld en kunnen worden verorberd zonder de mond te branden. Dus straks gewoon een voetbalfusie, een fietspad, een sporthal en zeven dorpelingen. Kranenburgh en het Slotkwartier een duwtje in de rug, maar bovenal veel, heel veel bouwen. Bij De Beeck, in Schoorl en in De Egmonden of waar er ook maar een plekje is te vinden. Fijn voor jong en oud en de vitaliteit van onze dorpskernen.

Een knap staaltje polderen met complimenten voor de onvermoeibare formateur Hans Huibers, die de schijnbaar onoverbrugbare verschillen van inzicht bij elkaar heeft gebracht. Lof ook aan alle partijen, die daar hun steentje aan bij hebben gedragen. Jullie doen hiermee de overgrote en bovenal zwijgende meerderheid een ongekend genoegen. Daar waren we zo langzamerhand wel een beetje aan toe.