BERGEN - Aan de Hoflaan in Bergen staat sinds 17 november 2021, een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont.


De Safety-safe, zoals de snelheidsmeter of spaarpaal heet, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 kilometer per uur houden door geld in de spaarpot te stoppen. Het totaal gespaarde bedrag wordt besteed aan een door de bewoners gekozen doel voor de buurt.

De Hoflaan is een 30 kilometerzone waar veel weggebruikers te hard rijden. Daarom is de gemeente samen met bewoners het Safety-safetraject gestart.

Lancering

Onder grote belangstelling werd de spaarpaal vandaag ‘gelanceerd’ door wethouder Erik Bekkering. Hierbij waren onder andere ook aanwezig gedeputeerde Verkeer en Vervoer Jeroen Olthof, burgemeester gemeente Bergen Lars Voskuil, leden van bewonersvereniging Bergen Centrum en leerlingen van de Van Reenenschool uit Bergen.

Wethouder Erik Bekkering: “Samen met de bewoners werken aan verkeersveiligheid in de wijk, dat is het doel van de Safety-safe. Met het belonen van goed gedrag, benaderen we het snelheidsprobleem op een positieve manier. Door mijn rol van ambassadeur Verkeersveiligheid regio Alkmaar juich ik dit soort initiatieven uiteraard van harte toe. We hopen op een mooi resultaat! ”

Hoe werkt de Safety-safe?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De Safety-safe staat een maand in de Hoflaan. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt en besteed aan een door de bewoners gekozen doel. De bewoners hebben ervoor gekozen om het gespaarde bedrag te besteden aan een nieuwe speelmogelijkheid voor de kinderen.

Primeur voor gemeente Bergen

De komst van de Safety-safe is een primeur voor de gemeente Bergen. De Safety-safe is een beproefd concept dat eerder succesvol is ingezet in Nederlandse en Belgische provincies en gemeenten, onder andere in Noord-Holland. De inzet van de Safety-safe is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie. Meer informatie staat op de website van Safety-safe.