NOORD HOLLAND - Op zaterdag 17 september organiseert Staatsbosbeheer van 9.30 tot circa 12.00 uur een opschoonactie in de Schoorlse Duinen en bij het Robbenoordbos in de Wieringermeer. Doel van de actie is om zoveel mogelijk afval te verzamelen in de twee natuurgebieden, zodat de natuur weer een stuk schoner wordt.

Staatsbosbeheer organiseert de actie op twee locaties: De Kerf in de Schoorlse Duinen en in het Robbenoordbos. Beide gebieden met veel (beschermde) soorten die het moeilijk hebben, mede door al het plastic wat als zwerfafval in de gebieden te vinden is.

Microplastics in de Kerf
Ruim 20 jaar geleden groeven bulldozers een gat in de zeeduinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee. Achter de Kerf ontstond de Parnassiavallei waar nu bijzonder soorten kunnen groeien in het brakke water. Maar de zee liet ook heel veel zwerfafval achter: van koelkasten tot visnetten. Met name het kleine plastic vind je nu nog veel terug.

Opruimen bij het Robbenoordbos
Het Robbenoord- en Dijkgatbos zijn de grootste bosgebieden die de Kop van Noord-Holland rijk is. Hoewel de bossen in de Wieringermeer nog relatief jong zijn, vind je er al een grote diversiteit in bomen, planten, dieren, mossen en paddenstoelen. Helaas is vooral langs de randen van het bos veel zwerfafval te vinden. Met de opruimactie willen we voorkomen dat bijvoorbeeld dieren hierdoor gewond raken of ziek worden.

Aanmelden
Iedereen vanaf 8 jaar en ouder is welkom om mee te helpen. Het is wel belangrijk dat deelnemers in redelijke conditie zijn en dat regelmatig bukken geen probleem is. Vrijwilligers die mee willen helpen om samen met de boswachters de natuur weer een stukje schoner te maken kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan de boswachter via m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl.