BERGEN - Voor veel organisaties is 2020 een bewogen jaar. Zo ook voor Stichting Surftherapie.nl. Want na een succesvolle start als officieel goed doel in 2019, stond nu de wereld even stil door corona. Het jaar begon met het afzeggen van de voorjaarssessies en de buitenlandse surfweek waar wetenschappelijke metingen gepland stonden. Maar in juni vond de stichting toch een geschikt mondmasker, ging de surfweek met metingen in Nederland door en werd het seizoen afgesloten met een geweldige najaarssessie.

Na het afzeggen van de buitenlandse surfweek in maart was het voor Stichting Surftherapie.nl van groot belang zo snel mogelijk met een corona-proof manier van surftherapie te komen. Na pilots werden de mondmaskers door de gemeente goedgekeurd. “We hebben ontzettend veel gehad aan het overleg met de GGD Noord-Holland Noord en gemeente Bergen. Voor ons maar vooral voor de deelnemers was het belangrijk om de surfsessies weer op te starten. En dat is gelukt”, aldus Tijs van Bezeij, oprichter van Stichting Surftherapie.nl. Zo kon de surfweek toch plaatsvinden, in Nederland. Op een bekende plek voor Stichting Surftherapie.nl: bij De Jongens Uit Schoorl in Camperduin.

Metingen tijdens surfweek
Die surfweek was belangrijk, omdat dat het moment was om de wonderlijke veranderingen te meten die de organisatie en familie zien bij de deelnemers. Kon Stichting Surftherapie.nl in kaart brengen wat zij zien? Momenteel werkt uitvoerend onderzoeker Rosalie Denneman (UMC Utrecht en Fontys Paramedische Hogeschool) nog aan de analyse van de resultaten. “Er zijn twee metingen vóór de surfweek gedaan en we hebben onlangs de tweede meting ná de surfweek afgerond. We zien interessante data, maar we moeten dat eerst nog verder analyseren.” Stichting Surftherapie.nl hoopt begin 2021 de eerste bevindingen te kunnen delen. Het wetenschappelijk onderzoek wordt in de loop van 2021 afgerond.

Najaarssessies
Stichting Surftherapie.nl is niet als enige enthousiast over surftherapie. Nadat in de surfweek NH Media, NOS en Hart van Nederland aandacht besteedden aan de deelnemers stroomden de aanmeldingen binnen. Met een toename van 300% aan deelnemers gingen de najaarssessies van start, vlak voordat de maatregelen rondom corona werden aangescherpt. Goede temperatuur, mooie golven en enthousiaste deelnemers en vrijwilligers: een fantastische afsluiter van een inspirerend en bewogen jaar.

Stichting Surftherapie.nl
Stichting Surftherapie.nl is internationaal de eerste organisatie die surfen inzet bij revalidatie na een neurologische aandoening, zoals een beroerte. Voor herstel na bijvoorbeeld een beroerte is uitdagende revalidatie in een prikkelende omgeving met grote, fysieke intensiteit van groot belang. Bewegen door het zand, in het water en alle inspanning op het board zijn fysiek intensief én heel erg leuk: het recept voor goede revalidatie.

Stichting Surftherapie.nl is een Erkend Goed Doel, gecontroleerd door CBF, is volledig afhankelijk van donaties en werkt alleen met vrijwilligers. Helpen of doneren? Kijk op www.surftherapie.nl en volg ons op Facebook.