BERGEN - Zilte Zoen is de eerste locatie in Schoorl waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste "Zoigl-stube" van Schoorl Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de winter. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten (Kro-NCRV) er aandacht aan besteedde.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie

Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. . De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.

Zilte Zoen: toplocatie aan de voet van het klimduin in het centrum van Schoorl
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl-uithangbord. Omdat STOKED! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen is het bier maar kort verkrijgbaar. De derde primeur is toegekend aan de Zilte Zoen in Schoorl. Door de lockdown en beperkende maatregelen is de periode van beschikbaarheid nog precies op tijd voordat de lente begint. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting. De brouwers zijn heel blij met eigenaren Marco en Sonja Ros, omdat ze vanaf dag één STOKED zijn over hun eerste biertje én omdat Zilte Zoen natuurlijk ook een fantastische locatie is, waar veel (dag)toeristen komen, die zo op deze manier bekend worden met deze traditie en de brouwerij. Sonja en Marco van Zilte Zoen vullen aan "We serveren de STOKED! Unfiltered Lager al op fles en streven er naar om een aantal lokaal en ambachtelijk gebrouwen bieren te hebben naast ons reguliere vaste assortiment. Het hele verhaal achter Zoigl vinden we geweldig en we waren dan ook erg enthousiast na het zien van de uitzending van Binnenstebuiten. Nu we bijna weer helemaal open kunnen en de maatregelen uiteindelijk versoepelen hebben we gelijk contact met ze opgenomen om Zoigl op tap te nemen.

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. . Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: "Deze 'Tribute to Zoigl' is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje 'Rauch', gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit 'Zoigl' zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft."

Verkrijgbaarheid

Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de winterbrouw - die deze Zoigl is - onderstreept. Daarnaast is Zoigl ook via hun website te bestellen.