BERGEN - Goud voor de “Unfiltered Lager” en Zilver voor Zoigl bij de European Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager ook al in de prijzen. Bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge werd er zilver gewonnen. Het tweede bier, na de introductie van de Unfiltered Lager, Zoigl werd beloond met een Zilveren medaille. Nog geen week geleden werd bekend gemaakt dat de Hibiscus Radler goud won bij de Dutch Beer Challenge.

European Beer Challenge

De jury van de European Beer Challenge heeft de Unfiltered Lager beloond met een gouden medaille in de categorie Kellerpils. De Zoigl werd beloond met Zilver in de categorie Kellerbier Dunkel. In deze competitie worden bieren van brouwerijen uit heel Europa beoordeeld door een vakkundige jury. De inzendingen werden blind geproefd en gescoord volgens strak protocol. Totaal waren er meer dan 1000 inzendingen uit 39 landen. De mannen van STOKED! reageren: “Winnen bij de European Beer Challenge is super belangrijk, omdat ze de absolute top van bierproducenten in Europa erkennen. Bier is onze passie en dat de jury tijdens het blind proeven ons zo waardeert dat stimuleert ons enorm en bevestigt opnieuw dat we iets bijzonders gebrouwen hebben.“ De teller voor deze jonge lokale brouwers staat nu al op vijf awards. Best een prestatie als je bedenkt dat ze net een jaartje bezig zijn.

Unfiltered Lager

Het STOKED! bier is een vreemde eend in de bijt, zeker in Nederland. Maar omarmd door Bergen en omstreken. Met 5% is het in de huidige tijd een licht bier te noemen. Gestoeld op oud Duitse brouwtradities is het een heel speciaal ‘gewoon bier’ dat gewaardeerd wordt. Bierkenners roepen al langer dat na de IPA revolutie de nieuwe trend lokaal gebrouwen bier is en dat de “craft lager” aan een opmars bezig is en dat is exact wat Unfiltered Lager is. Het bier laat zich omschrijven als een zacht, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk.

Vliegende start

De brouwerij bestaat inmiddels net iets langer dan een jaar en heeft een vliegende start achter de rug. Inmiddels zijn er totaal 5 bieren op de markt gebracht die bij al een kleine 70 locaties verkrijgbaar zijn in Bergen en omgeving. Er was veel aandacht in zowel lokale als internationale media en door hun eerbetoon aan de unieke brouwtraditie van Zoigl kwamen ze zelfs op nationale televisie in het programma Binnenste Buiten van de KRO/NCRV. Eerder vielen ze in de prijzen met ‘Zilver’ bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge. Nog geen week geleden won hun Hibiscus Radler ook goud bij de Dutch Beer Challenge. Hiermee lieten ze Jopen en de Leckere achter zich en trokken ze in heel Nederland de aandacht.