AMSTERDAM - Sommige mensen dromen over iets bijzonders dat aanspoelt op het strand en als zij het vinden ‘het’ van hen is. Maar vele wandelaars zouden ook een andere vorm van strandjutter kunnen worden; de afvalraper!

Het NRC van afgelopen zaterdag besteedde ook een stuk hieraan; De afvalraper zou ‘de held van onze tijd zijn’. Er zijn zelfs gemeentes waar u ‘een gratis zwerfvuilpakket’ kunt ophalen…(met een knijpstok) al is de vraag zo groot dat de voorraad bijna op is: want ook de stad heeft hulp nodig!

Terug naar het strand; Elke dag spoelt er iets aan op het strand. Van wrakhout, een plastic handschoen, glas, een stuk vissersnet, lijntjes van vezel, een flesje met dop(zonder briefje). Als niemand er wat aan doet, neemt de zee het bij het keren van het tij weer mee. Dat schiet niet op.

Sommige materialen zijn zeer schadelijk voor vissen en vogels: die kunnen erin verstrikt raken! En de ondersteuning voor een stukje schone zee is heel simpel, maak uw eigen strandzwerfvuilpakket; ‘Neem een oude handschoen mee en een plastic zak‘ en verzamel minstens per keer 3 items: U bent dan een van de ‘helden van ons strand’!

Na afloop gooit u de rommel uit het zakje in een van de bakken; Hiermee helpt u dieren en onze natuur. En het geeft een goed gevoel. En thuis of op het strand spoelt u de handschoen en het zakje eventueel af. Stopt het in een ander zakje, voor de volgende keer!

En mocht u niet aan het strand komen; kunt u dit ook in uw dorp of stad doen; alle beetjes helpen om een strand, of straat schoon te krijgen van het zwerfafval!