SCHOORLDAM - Van maandagavond 19 tot vrijdagochtend 23 februari 2024 is de Schoorldammerbrug van de provincie Noord-Holland op 4 avonden en nachten in beide richtingen afgesloten voor zowel autoverkeer als scheepvaart.


(Brom)fietsers en voetgangers krijgen te maken met langere wachttijden indien de slagbomen gesloten zijn. De brug wordt al vanaf 22 januari niet bediend voor schepen.De provincie treft voorbereidingen om de Schoorldammerbrug op afstand te bedienen vanaf de provinciale bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen wordt de weg over de brug in de avonden en nachten afgesloten voor autoverkeer van 21.00 tot 5.30 uur.

Omleidingen auto’s Kanaalweg (N504)

Autoverkeer volgt een omleidingsroute aangegeven op de borden. De route richting het noorden loopt via de N9, N248 en N245 via Schagen en Warmerhuizen. De route richting het zuiden loopt via de N9, N245 via Alkmaar en de N504. Deze omleidingen kunnen zorgen voor ongeveer 30 minuten extra reistijd.

Busverkeer

Tijdens de afsluitingen in de avonden en nachten kunnen ook bussen niet passeren. De lijn 157 van Connexxion zal een omleiding rijden via de Westfriesedijk, Kanaaldijk en N245 via Alkmaar. Reizigers worden via de haltes, de bussen en de website van Connexxion (www.connexxion.nl) geïnformeerd.

(Brom)fietsers en voetgangers

Voor (brom)fietsers en voetgangers is er in die periode beperkte doorgang over de brug. Tussen de werkzaamheden door is het mogelijk de brug te passeren als de afsluitbomen open zijn. De extra wachttijd kan dan oplopen tot ongeveer 10 minuten.

Scheepvaart

Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 februari 2024 is er 4 avonden en nachten tussen 21.00 – 5.30 uur geen doorgang mogelijk onder de brug. De Schoorldammerbrug wordt vanaf 22 januari tot 23 februari niet bediend voor scheepvaart hoger dan 1.70 meter.

Werkzaamheden

Met de werkzaamheden zorgt de provincie ervoor dat de Schoorldammerbrug bediend kan worden vanuit de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de brug hiervoor klaar te maken, worden de systemen en software van de Schoorldammerbrug aangepast en uitgebreid. Eerder hebben we camera’s vervangen en hogere cameramasten geplaatst voor verbeterd zicht en een veiligere bediening. Tijdens deze werkzaamheden voeren we testen uit om alle systemen goed af te stellen en te controleren of de brug veilig bediend kan worden. Bij goede testresultaten wordt de Schoorldammerbrug na de werkzaamheden op afstand bediend vanuit de bediencentrale.

Centrale afstandsbediening

Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit 1 punt te organiseren, is het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en stimuleert de provincie het vervoer over water én de weg.

Meer informatie

Met vragen of opmerkingen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 - 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Meer informatie over de werkzaamheden en centrale bediening op afstand is te vinden op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen en te volgen via de regionale Facebookpagina Kop van Noord-Holland.