BERGEN - Het is inmiddels bijna een jaarlijkse traditie geworden; Bergense basisschoolleerlingen worden uitgedaagd door leden van de Lionsclub Bergen Egmond Schoorl om in het najaar mee te doen aan de mondiale teken- en ontwerpwedstrijd van Lionsclub International. Leden van Lionsclub Bergen Egmond Schoorl ijveren zich daarvoor en nodigen in september alle leerlingen van groep 7 en groep 8 persoonlijk uit om mee te doen aan de lokale voorselectie. Elke deelnemende Bergense school levert sowieso een schoolwinnaar, die zijn poster mag exposeren tijdens de Bergense Kunst10daagse. Dit jaar waren die posters te bewonderen bij Hotel Victoria in Bergen aan Zee.

Journey of Peace
Lionsclub International organiseert elk jaar een wereldwijde teken-/ontwerpwedstrijd over Vrede. Kinderen van 11, 12 en 13 jaar krijgen de kans om hun ideeën over wereldvrede op posterformaat zichtbaar te maken en met dit idee kunnen zij bovendien een wereldprijs (Een reis naar Amerika voor 3 personen met zakgeld.) winnen. Via lokale, regionale, nationale selectieronde komt de uiteindelijke wereldkampioen ‘bovendrijven’. Het thema van 2019 was/is Journey of Peace ofwel: Deel vrede.

Jury
Ongeveer 250 Bergense leerlingen namen in oktober de uitdaging aan en maakten een vredesposter. Onder voorzitterschap van de Bergense kunstenaar Hans van Marwijk kweten de kunstenaars Denise Holtkamp en Ronald van den Heuvel zich aan de zware taak om de meest originele of de meest creatieve posters uit te selecteren. De juryleden pakten dit trapsgewijs aan. Eerst kozen zij de ‘beste’ tekening per school en uit die winnende tekeningen selecteerden zij de drie posters die hen qua zeggingskracht het meest overtuigden. Deze drie posters dingen mee naar de districtsprijs en hebben de kans om nationaal en mogelijk wereldkampioen te worden.

Tienjarige Emma van Langeveld
De juryleden kozen de poster van Emma van Langeveld, leerling van basisschool De Boswaid uit Egmond aan den Hoef unaniem als de winnaar. Zij werd daarmee de absolute schoolwinnaar van de lokale voorselectie. Doordat zij de leeftijd van 11 jaar nog niet heeft bereikt, kan zij jammergenoet niet meedingen naar de regionale prijs. Emma vatte die mededeling heel sportief op. Toen de leden van de LC Bergen Egmond en Schoorl haar feliciteerden met de eerste prijs, genoot zij vooral van de eer, de mogelijkheid van revanche en mocht zij een dinerbon, een filmbon en een midgetgolfbon mee naar huis nemen.

Regionale wedstrijd
Na het ‘wegvallen’ van de te jonge Emma is het aan Kiara Horstrom van De Europe School in Bergen NH en Emma Mooij van de Willem-Alexander School in Bergen NH de eer en uitdaging om de gemeente Bergen te vertegenwoordigen bij de regionale verkiezing.